• 27/02/2024

Wandelzoektocht rond stadscampus, herbeleef kermis van 100 jaar geleden

ANTWERPEN – De buurt rond de Stadscampus van UAntwerpen is traditioneel gezien een armere buurt. Om mensen te informeren over de armoede toen en nu, organiseert de Universitaire Stichting voor Armoedebestrijding (USAB) een wandelzoektocht.

Tot en met vrijdag 19 mei kan iedereen die dat wil, de wandelschoenen aantrekken en deelnemen aan de wandelzoektocht van USAB. De tocht loopt voorbij allerlei plaatsen rond de Stadscampus die gelinkt zijn aan armoede. Het is niet zomaar een standaard wandeltocht. Tijdens het wandelen kom je gebouwen, beelden en plaatsen tegen die op dit moment of in het verleden een rol spelen of gespeeld hebben op het vlak van armoede.

Met de wandelzoektocht wil USAB het personeel en de studenten van UAntwerpen, maar ook alle omwonenden van de Stadscampus en bij uitbreiding het brede publiek sensibiliseren over armoede. Jill Coene, academisch medewerkster bij USAB: ‘De buurt rond de Stadscampus was in het verleden een armere buurt. Vroeger waren er veel voorzieningen voor mensen in armoede, het leek ons dus interessant om deze geschiedenis en de actuele toestand in de kijker te zetten.’ Met de tocht wil USAB de wandelaar op een spelende wijze kennis laten maken met de armoedeproblematiek.

Voor de wandelaars van start gaan, moeten ze de vragenlijst downloaden op de site van USAB. De routebeschrijving loodst hen naar verschillende plaatsen die gelinkt zijn aan armoede. Op deze plaatsen moeten de wandelaars dan ook de vragen zien op te lossen. Coene: ‘De deelnemers kunnen de vragen oplossen door goed te kijken op de gebouwen. Alles staat uitgelegd in het document, maar het is niet altijd even gemakkelijk.’ De tocht eindigt bij de tentoonstelling ’50 jaar Centrum Kauwenberg’ op de Stadscampus van UAntwerpen, waar de schiftingsvraag nog beantwoord moet worden.

Op woensdagavond 24 mei om 19 uur worden de winnaars van de wandelzoektocht bekend gemaakt. De wandelaars met de meeste juiste antwoorden maken kans op een assortiment aan prijzen. Zo vallen er onder meer een smartphone, een waardebon en een etentje te winnen. Antwoorden indienen kan tot uiterlijk 19 mei. Info: https://www.uantwerpen.be/nl/projecten/usab/nieuws/wandelzoektocht/.

Op Erfgoeddag, zondag 23 april, kan je in het FOMU gratis de kermis- en beeldcultuur van 100 jaar geleden herbeleven via interactieve digitale demonstraties, Cinema SciFair en het Keierpanorama. Je kan tussen 11 en 16 uur terecht aan de Waalsekaai 47 in Antwerpen.

Eén van de meest populaire kermisattracties uit de negentiende eeuw was de rondreizende ménagerie. Jong en oud konden er dieren uit alle uithoeken van de wereld bezichtigen: Aziatische olifanten, bizons uit Mexico of kangoeroes uit Australië. Met een oude filmprojector uit de collectie van FOMU zie je exotische dieren, spelende katjes en magische krachten aan het werk. Maar ook: spectaculaire wetenschappelijke vorderingen, natuurwonderen en bovennatuurlijke verschijnselen. De jongste kermisbezoekers mogen hun eigen kermisaffiche ontwerpen.

Maak kennis met een vergeten massamedium van weleer: de magische lantaarn. Dit toestel kon toeschouwers eeuwenlang bekoren: van de zeventiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw. Door glasplaten te projecteren konden grote groepen mensen tegelijkertijd wegdromen bij beelden van verre oorden. Het Keizerpanorama is een topstuk uit de FOMU-collectie dat na een grondige restauratie opnieuw te zien is in de expo ‘Grace Ndiritu Reimagines the FOMU Collection.’ Deze moderne kijkmachine toonde al in 1905 dieren in 3D en stond opgesteld in de zoo van Antwerpen. (EM / Foto UAntwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten