• 14/12/2024

Wandelpad Nazareth-Zuid zaterdag open, cultuurprijs voor Peter Everaert

LIER – Eind 2016 kocht Natuurpunt (Afdeling De Wielewaal) meer dan 40 hectare  waardevolle natuur op Liers grondgebied. In dit gebied werkten ze een educatief wandelpad uit, dat vanaf zaterdag  opengesteld wordt voor publiek. Vertrek- en eindpunt is de fiets- en wandelbrug aan de Sionsite. Meer info over deze wandeling:  https://www.antwerpspersbureau.be/schenking-van-winterlinde-is-aanloop-naar-nieuw-wandelpad-nazareth-zuid/

De jaarlijkse cultuurprijs 2020 in Lier gaat naar Peter Everaert (zie foto). Hij was de enige kandidaat. Peter is de stuwende kracht achter pop-up galerij Artisjok. Met de regelmaat van de klok organiseert hij tentoonstellingen op verschillende locaties in de stad. Hij is de initiatiefnemer van de graffiti street-art gedoogzone onder de brug van de Ring die in 2020 ingehuldigd werd.

Meer dan 1 000 mensen brachten hun stem uit voor de Lifetime Achievement. Bijna de helft van alle stemmen was voor Piet Eysermans. Piet wordt postuum geëerd. Ivo Andries (Open Vld), schepen van cultuur: ‘Piet overleed in september 2020 op 69-jarige leeftijd na een leven gevuld door en vervuld van Lierse cultuur. Nadat hij in de jaren ’80 voorzitter was van Toneellabo Arlecchino werd hij voorzitter van het Lier Kermis Comité. Dat deed hij twintig  jaar met hart en ziel. Hij motiveerde steeds alle medewerkers en hij was de eerste en de laatste om de handen uit de mouwen te steken. Altijd opgewekte Piet raapte met een lach op het gezicht ’s nachts bekers op van de grond om de volgende dag weer met een schone lei te beginnen. Toen hij in 2010 het voorzitterschap overdroeg aan de jonge garde, bleef hij actief betrokken bij Lier Kermis en later Lier Feest, ook als bezieler en trekker van de Pallieterjogging. Piet zette tevens mee zijn schouders onder het herdenkingsevenement ‘Lier 800’ in 2012.’

Het aantal mensen dat in 2020 aanklopte bij OCMW Lier nam bijzonder fors toe. Zo vonden 1 356 mensen de weg naar het OCMW. Dat is een stijging van maar liefst 120 procent ten opzichte van 2019. Belangrijke reden voor die toename was de moeilijke bereikbaarheid van een aantal diensten. Heel wat mensen deden in 2020 een beroep op het OCMW voor hun vragen naar hulp of ondersteuning, waarvoor ze elders niet meer terecht konden. Het OCMW maakte daarmee haar rol als ‘laatste vangnet’ waar.

Annemie Goris (N-VA), schepen van sociale zaken: ‘In 2020 moesten 648 huishoudens voor korte of langere duur een beroep doen op het leefloon. Dat is een afname van vijf procent in vergelijking met 2019. Voor de eerste keer sinds tien jaar, noteert OCMW Lier een daling van het aantal mensen dat een beroep deed op het leefloon. De daling van het aantal leefloners is opvallend. Op Vlaams en Federaal niveau zijn wel wat beschermingsmaatregelen getroffen, waardoor er sprake kan zijn van een ‘uitgesteld effect’ op de leeflooncijfers. In de tweede helft van 2020 werd extra geïnvesteerd in straathoekwerk. Belangrijk speerpunt in het sociaal beleid voor dit jaar is de focus op activering van leefloners. Dankzij steun van het Europees Sociaal Fonds, wordt de komende jaren een boost gegeven aan het lokaal activeringsbeleid. De komende twee jaar wordt geïnvesteerd in 195 bijkomende begeleidingstrajecten voor leefloners in regio Lier, in functie van de stap naar werkervaring. (EM/ Foto Chris Van Rompaey)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten