• 24/05/2024

Wandelkaart loodst je langs de Antwerpse boekenwinkels en andere literaire plekken

ANTWERPEN – Deze zomer is er voor het eerst een handige wandelkaart te koop met boekhandels, boekencafés en literaire hotspots in Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven.

Reisboekhandel Alta Via nam het initiatief en Antwerpen Leest sprong met plezier mee op de kar om het Boekhandel-Wandelplan mogelijk te maken.  Je vindt er niet alleen het wandelplan van Antwerpen maar ook van Brugge, Gent en Leuven.

Het Boekhandel-Wandelplan is er voor iedereen met een hart voor boeken die graag op ontdekking gaat in de stad. Alta Via, de Antwerpse reisboekhandel die zelf fiets- en wandelkaarten maakt, zette haar schouders onder dit project, samen met de vier lezercommunity’s Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest, en ook Cultuurconnect, de organisatie voor digitale innovatie in kunst en cultuur.

Antwerpen Leest is een platform voor en door Antwerpse lezers dat mensen wil inspireren en informeren, fijne literaire activiteiten organiseert in de stad en activiteiten van literaire partners ondersteunt.

Wandelen en lezen zijn vertragende activiteiten in deze hectische en digitale tijden. Het zijn vormen van slow travel, de ene in tijd, de andere in ruimte.

Het Boekhandel-Wandelplan is een combinatiekaart van vier Vlaamse steden – Antwerpen, Brugge, Gent en Leuven – met plaatsen die ‘iets met boeken’ hebben: boekhandels, boekencafés en andere literaire plekken in de stad. De wit-rode draad op de kaart is de GR-route die dwars door de stad loopt.

De kaart is gedrukt op watervast papier, elke stad beslaat een kwart. De boekhandels worden aangeduid met een cijfer, in de kantlijn staat een foto die de winkel typeert, het adres, de website en een zeer bondige omschrijving.

De gebruiker kan de GPX-tracks van de GR-routes en de waypoints van alle boekhandels downloaden en een eigen route uitzetten.

Of zoals vermeld op de kaart: ‘De kunst bestaat erin om zelf je wandeling uit te stippelen, langs de GR-routes en met omweggetjes via de boekenplekken op de kaart.

Verdwalen zal je zeker. Is het niet in de stad, dan zeker in een boek. De verrassing schuilt achter elke hoek of elke bladzijde die je omdraait.’

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Boeken en literatuur dragen bij tot emancipatie, competentieontwikkeling, cultuurparticipatie en leesplezier.’

‘Lezen maakt onze inwoners tot geletterde, lees- en taalvaardige burgers en draagt bij tot een stad waar mensen zich thuis voelen en waar verbondenheid en wederzijds respect heerst.’

‘Daarom blijven we werken aan geletterdheid en leesplezier, nu ook op een speelse manier via het Boekhandel-Wandelplan.’

Tijdens November Boekenmaand vormt het Boekhandel-Wandelplan de aanleiding om in samenwerking met de boekhandels een wandelweekend te organiseren op zaterdag 4 en zondag 5 november. In de boekhandels kunnen lezers met een auteur aan tafel aanschuiven. De schrijvers delen hun inspiratie, geheimen of de essentie van hun literaire werken, of lezen voor uit hun nieuwste boek.

Het Boekhandel-Wandelplan is te koop voor 14,95 euro in Alta Via, De Groene Waterman, Fnac en Standaard Boekhandel. Μeer verkooplocaties volgen. (EM / Foto The Untold)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten