Wandeling in Mechels dialect, Carrefour, Proxy en Star gaan in zee met lokale boeren

MECHELEN – Op zaterdag 29 juli neemt stadsgids, en gids van de ‘Faculteit van het Mechels dialect’, Erik Vekemans (zie foto), je mee in het Mechels voor een wandeling over ‘Biestən oep də preikstoolə’ (‘Dieren op de preekstoelen’).
‘Mèchele-n-is rààk an kérkmuibele. E veurbeild zén de preikstoole van ons istaurisse kérke. Me bezeuke dràà kérke, Peeter en Paulus, Sint-Jan en Sint-Roembèts, én ontdékke ne zologee oep de preikstoole.’ Vrij vertaald: ‘Mechelen heeft een rijkdom aan kerkmeubilair. De preekstoelen van onze historische kerken zijn daar een sprekend voorbeeld van. Wij bezoeken drie kerken, Pieter en Paul, St Jan en St Rombouts en ontdekken de dierenwereld op de preekstoelen.’
De wandeling start om 14.30 uur aan het standbeeld van Op-Sinjoorke (Grote Markt). Deelname aan de wandeling kost vijf euro per persoon. (gratis voor abonnees 2023 ‘De Mecheleir’). Graag vooraf inschrijven. Dit kan door een mailtje aan egied.rossiau@skynet.be . De inschrijvingen worden afgesloten op 25 deelnemers. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is bijna twee kilometer lang. Info: 015 41 45 04, 0486 58 47 64, vegy@skynet.be.
Twee maanden geleden organiseerde het stadsbestuur in samenwerking met Horeca Mechelen het evenement ‘Toeren bij boeren.’ Horecazaken die producten van een lokale boer op hun menukaart zetten, kunnen dit vanaf nu aangeven met een nieuw label. Maar ook Mechelse supermarkten springen nu op de kar.
Naar aanleiding van de week van de korte keten trokken vijftien Mechelse horecaondernemers op initiatief van het Mechels stadsbestuur met de fiets naar het Hombeeks Plateau. Ze gingen langs bij lokale boeren om te kijken waar structurele samenwerking mogelijk was. Arthur Orlians (Open Vld), schepen voor landbouw: ‘We kregen veel positieve reacties op het initiatief. Niet enkel van horecaondernemers en landbouwers, maar ook van veel burgers. Logisch, want de Mechelaar is chauvinistisch. Terecht trots op zijn stad en haar streekproducten. Een biertje met stoofvlees, witloof en frietjes smaakt altijd, maar het is nog dubbel zo lekker als het van eigen bodem komt. Wie werkt met lokale producten kan dit voortaan met een Mechels label aangeven op zijn menukaart en ik ben er zeker van dat de Mechelaar dit zal appreciëren.’
De zelfstandige uitbater van de Carrefour aan de Battelsesteenweg las dit initiatief in de pers en nam zelf contact op met schepen Orlians. Werner Verhoeven: ‘Weten waar het eten vandaan komt, wie het heeft geproduceerd en welke zorg er is ingestoken, wordt steeds belangrijker voor de klanten. Als wij lokale streekproducten kunnen aanbieden aan de klant is dit een enorme meerwaarde. De stad bezorgde ons de contactgegevens van de Mechelse boeren en ondertussen hebben we al een samenwerking opgezet met ’t Hertsveld in Leest.’
Het stadsbestuur is tevreden dat de Carrefour van de Battelsesteenweg meedoet en hoopt dat ook andere supermarkten mee op de kar springen. Orlians: ‘Net zoals we de horecazaken in contact brachten met de lokale boeren gaan we dit nu ook doen met de Mechelse supermarkten. In het belang van onze boeren, onze lokale economie, ons klimaat, maar vooral simpelweg in het belang van iedereen die graag lekkere en verse streekproducten eet.’
De freelance medewerker van ’t Hertsveld, Willem Broekaert: ‘t Hertsveld is recent begonnen met het leveren aan lokale Mechelse supermarkten. Naast de supermarkt Carrefour in Battel , leveren wij ook nog aan de Proxy Delhaize in Leest en de Spar Mechelen aan de Brusselsesteenweg. Wij hebben ook een hoevewinkel naast het landbouwbedrijf waar we onze eigen groenten, en die van collega-landbouwers verkopen. We willen graag onze producten nog meer in de stad aanbieden. Op deze manier willen we onze boontjes en aardappelen promoten.’ Info: www.mechelen.be/lekker-mechels . (EM / Foto Faculteit van het Mechels dialect).