• 18/05/2024

Wandelen tegen armoede in Mol en Lier en voor Zevenhuizengebied in Lint

MOL – Vanaf zondag 17 oktober tot en met woensdag 17 november kan je gratis deelnemen aan de interactieve wandeling ‘Doolhof’, een initiatief van de vierdewereldwerking Ons Huis in Mol. De wandeling vraagt aandacht voor armoede en uitsluiting en focust op ‘participatie’. Download de routebeschrijving, bijhorende opdrachten en verhalen via www.gemeentemol.be/doolhof. Vanaf 17 oktober is de wandeling ook verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Markt 1a.

Elk jaar organiseert Ons Huis op 17 oktober (Dag van Verzet tegen Armoede en Uitsluiting ) samen met verschillende partners een fakkeltocht. Dit jaar nam Ons Huis dichter en performer Tom Driesen onder de arm. Samen met de bezoekers van Ons Huis verzamelde hij verhalen rond het thema participatie. Wat betekent het voor mensen in armoede om mee te doen, erbij te horen (of niet bij te horen) en deel te nemen aan de maatschappij? Zo ontstond deze wandeling met verhalen, opdrachten en luisterfragmenten rond zeven voor hen symbolische locaties in de gemeente. De wandeling van 2,7 kilometer start aan de dienst toerisme, Markt 1a en is rolstoel- en buggytoegankelijk. Ons Huis brengt mensen in armoede samen en maakt hen sociaal weerbaarder. Daarnaast ondersteunt Ons Huis (zie foto) mensen bij het opkomen voor hun rechten.

Verschillende Lierse welzijnsorganisaties bundelen de krachten om een breed publiek te sensibiliseren rond het thema armoede. Wereldwijd worden (geknoopte) lakens gebruikt als symbool voor het verzet tegen armoede: ‘Knoop de strijd aan tegen armoede !’. Het schepencollege van Lier besliste om op zondag 17 oktober geknoopte lakens te hangen aan het stadhuis op de Grote Markt en aan het stadskantoor op de Dungelhoeffsite, Paradeplein. Zondag vindt ook een armoedewandeling plaats die vertrekt vanuit het Sociaal restaurant ‘t Hofke. Aan de hand van allerlei leuke opdrachten voor heel het gezin kom je meer te weten over armoede in Lier. Je vertrekt tussen 9 en 13 uur aan ’t Hofke. Slotmoment wordt voorzien om 15 uur. Je kan ook deelnemen aan een brunch. Daarvoor schrijf je vooraf in via www.lier.be.

Tijdens de Dag van de Trage Weg op zondag 17 oktober organiseert vzw Zevenhuizen in Lint een wandeling onder het motto: ‘Ontdekken, Beleven, Genieten.’ De jonge vzw wil mensen meer inspraak geven in hun omgeving, de natuur en mooie dorpszichten beschermen en samen waardevolle dingen doen om de levenskwaliteit te verbeteren. Eén van de initiatieven die dit doel concreet maakt, is de deelname aan Dag van de Trage Weg. Begeleid door verschillende gidsen genieten de deelnemers van het mooie, open Zevenhuizengebied en ontdekken ze de fauna en flora, de Vlinderweide van Natuurpunt en de Kapel van Marpingen. Zevenhuizen vzw is een Burgerinitiatief waarvan de oprichting vloeide uit een actie om het openruimtegebied -Zevenhuizen- in Lint te bewaren. Kristien Blommaert: ‘Ondanks massaal protest, werden het stratentracé en de verkavelingsaanvraag door het gemeentebestuur goedgekeurd. Met een beroepschrift tegen de verkaveling wilde de pas opgerichte vzw de waardevolle natte natuur in Zevenhuizen beschermen. Begin juli werd dit dossier van 89 bladzijden bij de Provincie ingediend. Ook tegen het stratentracé werd beroep aangetekend bij de Vlaamse Regering. Dit beroep is momenteel lopende.’ De wandeling start aan OC De Witte Merel om 10 uur en is 5,5 kilometer lang. (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten