• 19/07/2024

Wandelen in Lier rond thema ‘hekserij’ – update verkeerswerken in de stad

LIER – Vanaf vandaag vind je op zeven locaties in de Lierse binnenstad nieuwe QR-codeplaatjes aan de gevels. Door het scannen van de QR-code met je smartphone, kom je terecht bij het duistere verhaal dat zich op die locatie afspeelde, eeuwen geleden. Deze nieuwe wandeling van Visit Lier draait om het opnieuw actuele thema ‘hekserij’ en draagt de naam ‘heksentoer’.

In de zestiende eeuw was Europa in chaos. Grote tegenslagen, oorlog en ziekten zorgden ervoor dat de bijgelovige samenleving een zondebok zocht: heksen, duivels en weerwolven. Bizarre verzinsels deden de ronde en zorgden ervoor dat vele – al dan niet onschuldige – beklaagden terechtgesteld werden voor hekserij. Ook Lier ontsnapte niet aan deze ‘heksenwaan’. Tussen 1589 en 1603 werden minstens zes vrouwen als heks aangehouden door het stadsbestuur. De heksentoer brengt je naar plekken waar ze leefden, leden en stierven. De ronde messing platen met QR-code zijn te vinden op volgende locaties: Grote Markt (ter hoogte van de herdenkingscirkel), Antwerpsestraat (vlakbij de vest), Sionbrug, Hotel Hof van Aragon, Bib de Fé, Gevangenenpoort en Eikelstraat. Wie geen smartphone of QR-codescanner heeft, kan alle verhalen ook nalezen op de website van Visit Lier. De verhalen zijn niet geschikt voor jonge kinderen. Visit Lier heeft naast deze heksentoer nog twee wandelingen met QR-codes: de Spaanse wandeling en de Scandinaviëtoer.

Wegens het uitvoeren van grondwerken in de Kazernedreef zal verkeer in de Kazernedreef op vrijdag 12 november geregeld worden door middel van tijdelijke verkeerslichten. Op zaterdag 13 november, vanaf 9 uur, zal de doorgang naast de inrit ondergrondse parking richting Dungelhoeff niet beschikbaar zijn.  Vanaf maandag 15 november start een aannemer in opdracht van de Vlaamse Waterweg met herstellingswerken op de brug Berlaarsesteenweg. Volgende verkeersmaatregelen worden voorzien: Afsluiten H. Jansstraat vanaf 15 november (9 uur) tot en met vrijdag 19 november (15 uur) ter hoogte van Berlaarsesteenweg. Fietsers en voetgangers hebben doorgang. Instellen éénrichtingsverkeer, uitgezonderd fietsers, op Berlaarsesteenweg tussen Kapelstraat en H. Jansstraat van maandag 22 november (9 uur) tot en met vrijdag 17 december. Verkeer richting Berlaar is toegelaten. Omleiding via H. Jansstraat, Neerloop, Ravenstijn. Vanwege nutswerken in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer zal er éénrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, voorzien worden tussen R16 en Kapelstraat van woensdag 24 november (9 uur) tot en met  vrijdag 26 november.

Voor nutswerken in opdracht van Telenet zal op vrijdag 19 november vanaf 9 uur de doorgang naast de inrit van de ondergrondse parking richting Dungelhoeff niet beschikbaar zijn. Voor de aanleg van een voetpad ter hoogte van het woonzorgcentrum in de Kazernedreef zal het verkeer daar van maandag 22 november (9 uur) tot en met vrijdag 3 december geregeld worden door middel van tijdelijke verkeerslichten.

Naar aanleiding van de organisatie van een bomenactie wordt op onderstaande data éénrichtingsverkeer (uitgezonderd voor fietsers) ingevoerd in Plaslaar, tussen Kelderveld en Paaiestraat: zaterdagen 20 en 27 november, van 7 tot 17 uur en zondag 28 november van 7 tot 13 uur. Verkeer wordt toegelaten richting Paaiestraat. Gedurende bovenstaande periode is ook parkeren niet toegelaten aan de pare zijde en stilstaan en parkeren is verboden aan de onpare zijde. (EM / Foto Visit Lier)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten