• 23/04/2024

Wandel- en fietsbrug over de Benedenvliet nu ook officieel ingehuldigd

SCHELLE – Vandaag werd de nieuwe fiets- en wandelbrug tussen de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem en het centrum van Schelle officieel ingehuldigd. De brug vormt een belangrijke stap in het vergroten van de toegankelijkheid naar de toekomstige intergemeentelijke culturele ontmoetingsplek aan de abdij. De brug brengt inwoners van Hemiksem, Schelle en Niel letterlijk en figuurlijk samen.

De Sint-Bernardusabdij, een parel langs de Schelde, heeft een rijke geschiedenis en culturele betekenis. In 2016 nam Stichting Kempens Landschap de gronden rond de abdij in erfpacht van het Agentschap voor Natuur en Bos. Nu wordt een belangrijke stap genomen in de herbestemming van de abdij en het vergroten van haar toegankelijkheid. De fiets- en wandelbrug over de Benedenvliet verbindt niet enkel de gemeenten Hemiksem en Schelle, maar opent ook de weg naar een toekomst vol mogelijkheden voor de historische site.

 In september vorig jaar werd de brug op zijn plaats gelegd en vandaag verzorgde Stichting Kempens Landschap de plechtige inhuldiging van de 42 meter lange stalen reus. Dat gebeurde in het bijzijn van Jan De Haes (N-VA, – links op de foto -, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap), Luc Bouckaert (tweede van rechts op de foto – CD&V, burgemeester Hemiksem), Rob Mennes (rechts op de foto – CD&V, burgemeester Schelle) en de Vlaamse Landmaatschappij.

 De Haes: ‘Met deze brug creëren we niet alleen een fysieke verbinding tussen Schelle en Hemiksem, maar ook een symbolische. Het is een prachtig symbool van vooruitgang, samenwerking en een gedeelde toekomstvisie. Met de vestiging van de nieuwe bibliotheek in de zuidvleugel van de abdij zal dit ook een plek worden die uitnodigt tot een bezoek. De inwoners van Hemiksem, Schelle en Niel worden op deze plek samengebracht. Hier staan nog vele mooie avonturen te gebeuren.

 Kathleen Helsen (CD&V, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Stichting Kempens Landschap: ‘De brug zorgt voor ontmoeting. Als poort naar de abdij zal ze mensen uitnodigen om te genieten van de prachtige omgeving. Het is een parel die zich uitstrekt over de Vliet en zal zeker en vast een nieuwe attractie worden voor inwoners en toeristen. De brug symboliseert ook onze samenwerking. Ze getuigt van onze ambitie om een duurzame toekomst te creëren waarin mobiliteit, erfgoed en gemeenschap samenkomen.

 Bouckaert: ‘De brug symboliseert een toekomst waarin bezoekers moeiteloos en veilig de weg kunnen vinden naar onze prachtige Sint-Bernardusabdij. Het opent deuren naar culturele verrijking en nieuwe ontmoetingsplaatsen. Door het vrijmaken van de abdijmuur en de verfraaiing van het historisch dokje is de brug bovendien een prachtig landschappelijk element dat aansluit bij ons waardevolle erfgoed. Het vormt een interessant samenspel tussen heden en verleden.’

 De realisatie van deze brug als landmark in de vallei van de Vliet maakt deel uit van het Landinrichtingsplan Openruimteverbindingen Rupelstreek van de Vlaamse Landmaatschappij en ontvangt hiervoor een bijdrage. Sabine Caremans (tweede van links op de foto), projectmanager bij Vlaamse Landmaatschappij: Dit plan zet in op het realiseren van open ruimteverbindingen voor mens en natuur en is een hefboom in de verdere ontwikkeling van de Rupelstreek. Het is een sterke samenwerking tussen verschillende partners. Weer een puzzelstuk gelegd en daar zijn we trots op. Op naar de volgende.’

 Mennes: ‘Niet enkel als burgemeester, maar als trotse bewoner van Schelle ben ik gezegend met de samenwerking tussen onze gemeente en Stichting Kempens Landschap. Samen hebben we de handen ineengeslagen om historische erfgoedparels te behouden, groene ruimtes te koesteren en een levendige ontmoetingsplaats voor onze gemeenschap te creëren.’ (EM /Foto Stichting Kempisch Landschap)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten