• 18/07/2024

Waarom de Antwerpse Linda Le Bon niet deelneemt aan de openingsceremonie

BRASSCHAAT – Vanmiddag wordt in Beijing het officiële startschot gegeven van de dertiende editie van de Paralympische winterspelen.

Daaraan wordt deelgenomen door één vertegenwoordigster van de provincie Antwerpen: Linda Le Bon, geboren in Wilrijk, nadien verhuisd naar Brasschaat en later naar Oostenrijk. Zij ontbreekt op de openingsceremonie. Het is Alpijns skiër Rémi Mazi die de Belgische vlag draagt.

De festiviteiten zullen van start gaan om 20 uur (13 uur in België) in het ‘Vogelnest’, het nationale stadion in de Chinese hoofdstad. Net als tijdens de Olympische Spelen enkele weken terug, zal het om een ingekorte ceremonie gaan, met als doel de gezondheidsrisico’s te beperken voor de delegaties en het geringe publiek.

Tijdens het traditionele défilé zal Rémi Mazi (zie foto) de delegatie van Paralympic Team Belgium, die als één van de eerste landen uit de catacomben zal verschijnen, leiden. De openingsceremonie is te volgen op Sporza (om 13 uur op Canvas en  vanaf 13.30 uur op Eén).

Linda Le Bon komt de eerste ochtend van de Spelen in actie en zal bijgevolg niet deelnemen aan de ceremonie. Samen met gids Ulla Gilot staat ze morgen  aan de start van de afdaling. ‘Het is onbegonnen werk om naar de hoofdstad af te reizen. Dat moet sowieso met de bus gebeuren. We zouden ten vroegste om 1u30 in het Olympisch dorp terug aankomen en om 4 uur moeten we alweer opstaan. Onbegonnen werk dus.’

Net als in PyeongChang vier jaar geleden zullen twee Belgische skiërs ons land vertegenwoordigen op de pistes van de winterspelen. Beiden zijn aangesloten bij de Ligue Handisport Francophone. Linda Le Bon (klasse B2, visuele beperking), zal aan de start komen van de vijf disciplines in het para-alpineskiën. Ze zal dit doen met Ulla Gilot als voorskiester. Zij is de dochter van Linda en is eveneens skiester op topsportniveau.

Volgens delegatieleider Olek Kazimirowski vormen de Paralympische Spelen een echte levensmissie voor haar: ‘Linda toonde de afgelopen maanden nog een mooie progressie. We verwachten dit dan ook bevestigd te zien in Peking en hopen dat ze op haar best zal zijn. Linda mikt in de snelheidsproeven (afdaling en Super-G) op een plaatsje tussen de besten in haar categorie, en wij steunen haar in deze ambitie.’ Ze hoopte op een medaille in de afdaling maar omdat haar voorskiër, Pierre Couquelet, moet thuisblijven na een dopingaffaire (zie elders op deze website) zijn haar ambities een stuk bescheidener.

Het programma van Linda en gids Ula: zaterdag 5 maart afdaling, zondag 6 maart Super G, dinsdag 8 maart: Super combiné, vrijdag 11 maart reuzenslalom en zondag 13 maart slalom.

Programma van Rémi Mazi: donderdag 10 maart reuzenslalom en zaterdag 12 maart slalom.

De Belgische delegatie telt twee atleten en negen begeleiders (Ulla Gillot wordt niet aanzien als atleet).

Edwin MARIËN

Foto Paralympic Team Belgium

.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten