• 19/04/2024

Waanzin: Belgisch 3×3 team pakt zilver op Europese Spelen zonder wisselspeler

ANTWERPEN – Met slechts drie spelers, Dennis Donkor, Bryan De Valck en Thibaut Vervoort is het Belgisch 3×3 team erin geslaagd om zilver te behalen tijdens de Europese Spelen in Krakau. De Belgen moesten in de finale het onderspit delven tegen zwart beest Letland. Maar toch blijft de Belgische (of moeten we zeggen Antwerpse) prestatie er één om U tegen te zeggen want ze dienden hun drie wedstrijden vandaag af te werken zonder wisselspeler door de blessure van Casper Augustijnen.

De Letten, nochtans ook niet op hun best, liepen uit naar 8-1. Ze wonnen uiteindelijk met 19-9.

In de halve finales klopte Belgie Duitsland met 21-15. Vervoort was – zoals zo vaak – de Belgische topschutter met twaalf punten, waarvan vier tweepunters. Donkor maakte vijf punten, De Valck vier.

In de kwartfinales kropen onze landgenoten door het oog van de naald. Ze klopten Oostenrijk met 21-20.Thibaut Vervoort lukte op het einde nog een onwaarschijnlijk shot dat zijn team de overwinning opleverde.

Coach Steve Ibens vond dat zijn team niet gespaard werd door de refs. ‘Wat een ongelooflijke wedstrijd en wat een spanning. We kwamen vroeg in foutenlast. We liepen drie punten uit. Oostenrijk kwam terug via vrijworpen en dan maakten we en domme fout op het laatste. Gelukkig werd die tweede vrijworp gemist en dan volgde het onwaarschijnlijke shot van Thibaut als gamewinner. Mooier kan het niet zijn.’

‘We zijn Casper verloren in de eerste fase van de eerste wedstrijd. Hij heeft een zeer zware blessure maar deze jongens gaan voor hem spelen en de medaille die we behalen is voor hem. Hij is een groot talent, een groot prospect voor onze werking. Het is een groot verlies, ook omdat hij een mobiele grote jongen is, die goed kan screenen en atletisch is. Het is een groot verlies voor de nationale ploeg. We gaan hem zeker missen richting kwalificatie voor Parijs.’

‘Er zijn niet zo heel veel profielen om hem te vervangen. We zijn volop aan het zoeken om nieuwe jongens te recruteren. Ze moeten kunnen screenen, ze moeten lengte hebben en ze moeten feeling hebben voor 3×3 en de transitie willen maken van vijf tegen vijf. Zolang het fraudedossier loopt zal Nick Celis niet in aanmerking komen, Rafael Bogaerts zou eventueel nog wel een optie zijn.

Antwerpenaar Dennis Donkor was vroeger onder meer aan de slag bij de Giants en Kangoeroes Willebroek. Bryan De Valck is een Brabander die nog voor Oxaco Boechout uitkwam. Ook Thibaut Vervoort is een Brabander die Team Antwerp verliet voor een avontuur in China. Casper Augustijnen speelde bij Berchem, Sint Jan en de Giants. Hij is nu langdurig out omdat hij de kruisband van zijn linkerknie heeft gescheurd. De revalidatie zal vijf tot negen maanden duren.

Het rare is wel dat de Belgian Lions – ondanks dit zilver – geen vice-Europese kampioen mogen noemen. Het echte EK volgt later dit jaar. In Krakau ging het om de eer én punten voor de olympische kwalificatieranking.

Voor de Belgische delegatie is het de tweede medaille na het brons voor Quentin Mahauden in het karate.

(wordt aangevuld)

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten