• 12/07/2024

VZW Ummagumma organiseert driedaagse rond dementie in Schilde

SCHILDE – Wanneer je man of vrouw, je papa of mama, je opa of oma aan dementie lijdt, dan wordt hij of zij een andere persoon. Dan verandert diegene die je zo graag ziet stilaan in een vreemde.

Hoe ga je daarmee om? Hoe vertel je jouw kind waarom opa of oma jullie niet meer zo goed kent? Dat is zo moeilijk. Want dementie is een grote onbekende, … tot je er mee geconfronteerd wordt. Dan verandert je wereld drastisch. Om beter te kunnen omgaan met een persoon met dementie moeten we kunnen begrijpen wat de ziekte is en wat ze met iemand doet. Daarom organiseert vzw Ummagumma een driedaagse met praktische uitleg en tips, deskundige sprekers over dementie en optredens van een rockkoor ten voordele van dementie.

Ummagumma vzw is een vereniging voor actieve senioren, een tweede-jeugd-club. De leden betalen jaarlijks 25 euro en kunnen wekelijks terecht in de kleine zaal van Werf 44, Schoolstraat 44 in Schilde en dit op dinsdagnamiddag en -avond en donderdagnamiddag en -avond). Ze organiseren zo’n 150 gratis activiteiten per jaar. Zoals de naam van de vereniging (naar een LP van Pink Floyd) doet vermoeden zijn er heel wat muzikale activiteiten. Daarnaast komen ook de actualiteit, de wereld en zingeving ruim aan bod.  Dit weekend is er één van. Het programma vindt plaats in de Grote Zaal van de Werf (Schoolstraat 44) en ziet er als volgt uit:

*Vrijdag 23 september: 13 tot 16 uur Zorgbeurs dementie met organisaties en instellingen voor dementie, 14 tot 16 uur: Dwaallicht. Praatcafé dementie met ‘De belevingswereld van personen met dementie’ door Nadia Hainaut (dementie-experte), 20 tot 22 uur  Optreden rockkoor Ummagumma on the Rocks.

*Zaterdag 24 september: 9.45 uur welkomswoord door burgemeester Dirk Bauwens (N-VA) en Marc Busscher, voorzitter Ummagumma, 10 uur Dementie beter begrijpen door Julie van der Zee (Alzheimer Liga Vlaanderen), 11.30 uur De kunst van het ouder worden door Luc Van de Ven (Ouderenpsycholoog), 14 uur Valkuilen van de mantelzorger door Michaël Portzky (Neuropsycholoog),  15.30 uur Met Alzheimer naar de Alpen door Jurn Verschraegen (Expertisecentrum Dementie Vlaanderen), 20 uur Optreden rockkoor Ummgamumma on the Rocks.

*Zondag 25 september: 15 uur Optreden rockkoor Ummagumma on the Rocks .

Busscher: ‘Met onze tweede-jeugd club Ummagumma voor actieve ouderen willen we oudere mensen zin geven in het leven. Uit hun huis halen. Doen bewegen. Ook al zit het niet altijd mee, toch tevreden en dankbaar zijn voor elke dag, er iets goeds van maken. Er zijn 500 leden in onze club. De kans is groot dat 100 van hen  ongeneeslijk ziek zullen worden en sterven door dementie. Toch is de ‘ziekte’ een raadsel. Zelfs voor de wetenschap. Alleen als een van je ouders het krijgt, leer je dementie van dichtbij kennen. Dankbaar leven is ook meeleven. Daarom willen wij als club van actieve ouderen ons inzetten voor de ouderen die niet meer actief kunnen zijn door de dementie, de ‘ziekte van de ouderdom’. ‘ Info: www.ummagumma.be. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten