• 18/07/2024

Vuur- en rookverbod in ganse provincie, Mol steunt actie hersengezondheid

ANTWERPEN – Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) kondigde op 20 april code oranje af voor de provincie Antwerpen. Doordat het droog is in onze natuur -en heidegebieden en bossen, is het brandgevaar er hoog. Bovendien wordt er de komende dagen weinig neerslag verwacht, waardoor het risico op branden verder toeneemt.

Om bos- en natuurbranden te voorkomen kondigt gouverneur Cathy Berx daarom met onmiddellijke ingang een politiebesluit af dat een absoluut rookverbod oplegt in de natuur- en heidegebieden en bossen in provincie Antwerpen, evenals een verbod om er een kampvuur of vuur in open lucht te maken. Dit verbod geldt voor alle bossen, natuur- en heidegebieden in de provincie, alsook voor het gebied dat er onmiddellijk aan grenst. Concreet houdt dit in dat deze verboden ook in een straal van 30 meter rond de natuur- en heidegebieden en bossen van toepassing zijn.

Gouverneur Cathy Berx: ‘In 2021 werd in provincie Antwerpen het eerste rook –en vuurverbod van dat jaar afgekondigd op 24 april, naar aanleiding van de verwoestende brand op het Groot Schietveld in Brecht. Ook dit voorjaar is het erg droog in onze provincie, met daardoor helaas ook een verhoogd risico op natuurbranden. Wees dus maximaal waakzaam en alert voor vuur in de natuur, en voor alles wat vuur kan veroorzaken.’

Onder het motto ‘2 voor de prijs van 1: wat goed is voor je hart is ook goed voor je hersenen’ deelt de dienst seniorenplus op dinsdag 10 mei appels uit op de dinsdagmarkt (zolang de voorraad strekt) in Mol.

Hilde Valgaeren (N-VA), schepen voor volksgezondheid: ‘Met deze actie steunen we de campagne rond hersengezondheid, een initiatief van expertisecentrum dementie Vlaanderen. Doel van de campagne is mensen te overtuigen dat een gezonde levensstijl niet alleen goed is voor ons hart, maar ook goed voor onze hersenen. Als dementievriendelijke gemeente willen we deze campagne dan ook graag ondersteunen.’

De appels worden verdeeld aan een kraampje in de Corbiestraat. Je vindt er informatiemateriaal over dementie en geheugenproblemen. Ook het inloophuis dementie (Pastorie, Gasthuisstraat 14), waar inwoners met geheugenproblemen en hun mantelzorgers sinds maart welkom zijn, wordt in de kijker gezet.

Lotte Vreys (CD&V), schepen voor senioren: ‘Mensen die er een gezonde levensstijl op na houden, hebben 30 procent minder kans om dementie te ontwikkelen. De campagne ‘2 voor de prijs van 1’ richt zich vooral op 40- tot 75-jarigen. Dat is immers de leeftijd waarop een hersengezonde leefstijl belangrijk is.’ Eet volgens het mediterrane voedingspatroon (Middellandse Zeegebied): verse producten van hoge kwaliteit zoals vis, olijfolie, zeevruchten, groenten, peulvruchten en mager vlees. Blijf sociaal actief. Wees matig met alcohol. Blijf cognitief actief (blijf dingen leren, blijf je hersenen trainen). Los gehoorproblemen op. Hou je bloeddruk gezond. Beweeg. Eet meer fruit. Werk aan een sta-bureau. Valgaeren: ‘Met deze actie benadrukken we het label van Gezonde Gemeente dat we al sinds 2014 fier in ons bezit hebben. We streven ernaar om een omgeving te creëren die iedere inwoner, bezoeker en werknemer optimaal stimuleert om gezond te leven.’ (EM / Foto Gemeente Kalmthout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten