• 20/09/2024

Vrijetijdsaanbod provinciale groen- en recreatiedomeinen wordt circulairder

MECHELEN – De provincie Antwerpen wil het vrijetijdsaanbod in de provinciale groen- en recreatiedomeinen meer circulair maken. In het onderzoeksproject ‘Vrije tijd in een kringetje’ bekijken de provincie en Universiteit Antwerpen hoe het vrijetijdsaanbod van de provincie nog beter kan passen in een circulair economisch model.

Vandaag werd in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark in Mechelen officieel een afvalvrije picknicktafel ingehuldigd. Deze ene tafel staat symbool voor het verduurzamen in alle provinciale groen- en recreatiedomeinen. Wie de tafel wil aanschouwen komt het park het best binnen langs de Parking Eekhoorn aan de Mechelseweg 60. Even voorbij de hondenweide vind je ze.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé (CD&V, rechts op de foto): ‘Duurzaamheid is één van de kernthema’s in ons bestuursakkoord. Vandaar dat we ons inzetten voor circulaire economie. Denk maar aan Kamp C in Westerlo waar een circulair gebouw staat. Circulaire economie is aan een sterke opgang bezig. Producten worden zoveel mogelijk verdeeld en gerecycleerd, waardoor afval tot een minimum kan worden beperkt, een scherp contrast met de lineaire wegwerpeconomie. Europa heeft goede redenen om in te zetten op circulaire economie maar ook bij ons is de groei van het aantal  werknemers in het circulaire circuit drie keer groter dan elders. 43 000 mensen werken in de circulaire sector. Verwacht wordt dat er tegen 2030 nog eens 30 000 jobs bijkomen, die veelal zullen gaan naar laaggeschoolden.’

Ingrid Moons (tweede van links op de foto) werkt aan de Faculteit BedrijfsEconomische wetenschappen aan de stadscampus van UAntwerpen. Haar collega, Els Du Bois (rechts op de foto) is verbonden aan het Departement Productontwikkeling op dezelfde locatie. Beiden gingen anderhalf jaar geleden samen aan de slag. Du Bois: ‘Onze kennis is ook relevant voor andere provinciale domeinen. We werkten op twee locaties in Mechelen, hier in het Vrijbroekpark – waar men al wat verder staat met de materie – en in De Nekker.  In de eerste plaats hebben we ons geconcentreerd op het reduceren van afval, een belangrijk probleem in de parken. Mensen willen best meestappen in het verhaal, maar weten vaak niet hoe het moet. We hebben enquêtes gedaan en 96 diepte-interviews afgenomen, zowel bij jongeren, kinderen, sporters, mensen met een beperking,…. We merkten dat mensen zich vaak afvragen: ‘wat gaan de anderen denken wanneer ik iets weggooi.’

Du Bois: ‘Deze picknicktafel is nog maar een eerste stap. Het is een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en ideeën uitwisselen. In een latere fase gaan we bekijken hoe we de lokale economie erbij kunnen betrekken om het verhaal wat leuker te maken. Afvalvrij picknicken is genieten in het groen. We raden de mensen aan om ingrediënten mee te brengen met zo weinig mogelijk verpakking, de picknick thuis klaar te maken en te verpakken in afsluitbare dozen en herbruikbaar bestek te gebruiken. De picknicktafel werd ontworpen door de dienst productontwikkeling van UAntwerpen en uitgevoerd door de schrijnwerkerij van het Vrijbroekpark. Ze is gemaakt van het hout van een omgewaaide eik. In een latere fase hopen we hier een afwastoog te installeren met gerecupereerd regenwater. In De Nekker komen er nu al leuke vuilnisbakken die de mensen moeten inspireren om er hun afval in te droppen.’ (links op de foto Lieve Stoops, directeur van het Vrijbroekpark)

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten