• 04/11/2024

Vreemd: Politie mag niet (altijd) verbaliseren wanneer je parkeert op gehandicaptenplaats

LAAKDAL – Naar aanleiding van de Week van de mobiliteit voert het forum On!beperkt actie aan de Laakdalse grootwarenhuizen.

Ze willen Laakdalse inwoners erop wijzen dat parkeerplaatsen voor gehandicapten waardevol zijn en dat het onrechtmatig innemen ervan een ander benadeelt.

Het forum On!beperkt is de Laakdalse adviesraad voor personen met een handicap. Al van eind vorig jaar brengen zij het thema van het onrechtmatig innemen van parkeerplaatsen voor gehandicapten onder de aandacht.

Het forum ontdekte dat er hiaten zitten in de wetgeving rond de verbalisering van overtredingen. Parkeerplaatsen voor gehandicapten aan een winkel staan op privédomein.

De politie kan op die plaats enkel verbaliseren als er een officieel verkeersbord E9a Mindervaliden staat.

Het plaatsen van dit bord is echter niet verplicht. Het forum schreef daarom eind juni van dit jaar de twee bevoegde ministers van mobiliteit aan: Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) en  federaal minister Georges Gilkinet (Ecolo).

Een volgende stap die ze nemen, is het mobiliseren van de Laakdalse grootwarenhuizen en de inwoners van Laakdal.

Eind augustus kregen de grootwarenhuizen een brief waarin forum On!beperkt hen vroeg mee alert te zijn op het onrechtmatig innemen van parkeerplaatsen voor gehandicapten en overtreders aan te spreken. In de brief wordt aangedrongen op het plaatsen van het reglementair verkeersbord E9a Mindervaliden. Tenslotte werd ook de actie van morgen aangekondigd.

Yves Christiaens, voorzitter van het forum On!beperkt: ‘De leden van ons forum zien het al te vaak dat parkeerplaatsen voor gehandicapten worden ingenomen door mensen die daar niet zouden mogen staan. We vragen met deze actie begrip en respect voor personen die minder mobiel zijn.

Raf Moons (CD&V), schepen voor welzijn: ‘Dit is een thema waarvoor we blijven ijveren. Overtreders dienen aangesproken en geverbaliseerd te worden. Met deze actie willen niet enkel de eigenaars van de grootwarenhuizen erop wijzen wat zij aan de situatie kunnen doen, maar willen we ook mensen aansporen niet onrechtmatig te parkeren op een parkeerplaats voor gehandicapten.’

De gemeente Laakdal nodigt haar 65-plussers uit om een Gele doos in huis te halen. Het Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) startte in januari 2021 het project ‘Gele doos’.

Ze doen dit in samenwerking met de lokale besturen en de provincie. In een Gele doos stop je je (medische) gegevens die nuttig zijn voor hulpdiensten in een noodsituatie.

Je bewaart hem in de koelkast; dit is een makkelijke vindplaats. De bijgevoegde sticker plak je aan de binnenkant van je voordeur om duidelijk te maken dat er een Gele doos in huis is.

Hulpverleners hebben met die gegevens een overzicht van de medische toestand van de patiënt waardoor ze gerichter kunnen handelen.

Alle inwoners van Laakdal die dit jaar 65 worden, kregen van de gemeente een uitnodiging in de brievenbus om een Gele doos op te halen. Dit is gratis. Dat kunnen ze doen in de Laakdalse apothekers of in het gemeentehuis. Ook mensen met een chronische ziekte zijn gebaat bij het plaatsen van een Gele doos. Het afhalen kan tot  tussen dinsdag 1 september. (EM / Foto Forum!Onbeperkt)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten