• 21/05/2024

Vredesmonument onthuld op Gemeenteplein in Edegem

EDEGEM – Naar aanleiding van 850 jaar Edegem werd op het Gemeenteplein een vredesmonument ingehuldigd in aanwezigheid van leerlingen uit twee Edegemse basisscholen.

Het monument wordt aan de gemeente Edegem geschonken door NSB afdeling Edegem. Kinderen van het zesde leerjaar brachten vredesboodschappen.

Na de val van de Berlijnse Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie zijn we vrede en vrijheid in het Westen als vanzelfsprekend gaan beschouwen.

De oorlog in Oekraïne heeft ons echter met de neus op de realiteit gedrukt. Voor het eerst sedert de Koude Oorlog voelen ook wij ons bedreigd.

Om zichtbaarheid te geven aan de vredeswens en om eraan te herinneren dat vrede een voortdurende inspanning vergt op alle niveaus, biedt de Edegemse afdeling van de Nationale Strijdersbond (NSB) de gemeente een vredesmonument aan, in het kader van de 850ste verjaardag van Edegem. Leerlingen van Andreas Vesalius en OLVE Basis droegen bij tot de vredesgedachte.

Guido Andries van NSB Edegem: ‘De strijdbaarheid en veerkracht van de Oekraïense bevolking verdienen alle lof.’

‘Maar dat geldt ook voor de generaties die tijdens beide wereldoorlogen hebben gestreden voor onze vrijheid.’

‘Daarom brengen onze gemeente en de Edegemse afdelingen van de NSB en de Vlaamse Vredesbeweging VOS morgen, zaterdag 11 november, hulde aan alle oorlogsslachtoffers.’

Na de eucharistieviering om 9.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek gaat men om 10.30 uur in stoet naar de begraafplaats en het monument ter ere van de slachtoffers van WO I.

Andries: ‘Dat bevindt zich op de hoek van de Vrijwilligersstraat en de Onafhankelijkheidsstraat. Mocht je je afvragen of zo’n herdenking ook voor jongeren nog iets betekent, kom dan eens luisteren naar de getuigenissen van leerlingen van het zesde jaar TSO van het Koninklijk Technisch Atheneum Da Vinci.’

‘Zondag 19 november vieren we het Koningsfeest. Het zingen van het Te Deum gebeurt aansluitend op de eucharistieviering van 11 uur in de Sint Antoniuskerk van Edegem. Daarna is er een receptie in hotel De Basiliek.’

De Nationale Strijdersbond van België, de voornaamste Bond van Oudstrijders, werd officieel opgericht in februari 1919 door de strijders van 1914- 1918.

Tijdens het Nationaal Congres van 1945 werden de officieel erkende strijders 40-45 opgenomen als leden.

De vereniging heeft tot doel het verdedigen van de rechten van oudstrijders en gelijkgestelden en hulde brengen aan de nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers van beide oorlogen.

Bij ieder van hun congressen bevestigde de Bond opnieuw zijn handhaving voor het behoud van de Eenheid van het Land en zijn onvergankelijke gehechtheid aan de Dynastie en eerbied aan de Nationale Driekleur.

Meer dan 100 jaar na haar stichting streeft N.S.B./F.N.C. nog altijd en meer dan ooit zijn aanvankelijke idealen na. (EM / Foto Gemeente Edegem)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten