Vraag aan bewoners van de provincie Antwerpen om aan te sluiten bij BE-Alert
MORTSEL – Een grote brand, een overstroming of een stroomonderbreking? Bij een noodsituatie wil de overheid de burgers graag snel verwittigen, instructies sturen en correcte en betrouwbare informatie bezorgen. Hiervoor kunnen alle overheden BE-Alert gebruiken, een nationaal verwittigingssysteem dat je op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail. Tenminste, indien je bent aangesloten.
Uiteraard moeten overheden het gebruik van BE-Alert in een noodsituatie optimaal voorbereiden. Daarom hebben gemeentelijke en provinciale besturen en de federale overheid de mogelijkheid om BE-Alert testberichten te versturen. Morgen vindt de nationale test BE-Alert plaats. Zo wordt onder meer de capaciteit van het systeem getest. Gemeenten die het gebruik van BE-Alert willen oefenen, kunnen dat morgen doen door een testbericht te verzenden naar de ingeschreven inwoners van hun gemeente. Zowat de helft van de Antwerpse steden en gemeenten nemen deel.
Gouverneur Cathy Berx: ‘We vragen aan onze steden en gemeenten om maximaal deel te nemen aan de nationale BE-Alert testdag. Ik ben alvast erg blij en tevreden dat in onze provincie elke stad en gemeente aangesloten is op BE-Alert, net als al onze politiezones. Let wel, enkel indien u geregistreerd bent, kan u een bericht ontvangen. Heeft u zich al geregistreerd? Hartelijk dank daarvoor. Heeft uw familie of hebben uw vrienden, kennissen, buren, kinderen…. zich ook al geregistreerd? Zo niet, tracht hen dan te overtuigen om uw goede voorbeeld te volgen. Dat kan snel en eenvoudig via https://www.BE-Alert.be/nl . Op die manier kunnen we zoveel mogelijk mensen op een snelle manier de juiste informatie bezorgen over een noodsituatie. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen zichzelf en al wie hen dierbaar is en/of zich toevallig in de buurt bevindt, beter in veiligheid brengen.’
BE-alert werd al ingezet bij boorbeeld een ammoniaklek in Kasterlee, een uitslaande dakbrand in Schoten, een brand bij Umicore Antwerpen, in Kontich, een industriebrand in Meerhout, een natuurbrand in domein De Liereman in Oud-Turnhout,…In februari werd BE-Alert gebruikt door negen gemeenten naar aanleiding van de storm Ciara.
Sinds de uitbraak van het COVID19-virus werd er al 27 keer een BE-Alert-bericht uitgestuurd in de provincie Antwerpen, voornamelijk om maatregelen alsook preventietips te delen. Deze meldingen gebeurden in hoofdzaak per email. Ook voor meldingen van algemeen nut zoals over het afsluiten van straten of wateronderbrekingen kan BE-Alert worden ingezet.
Berx: ‘We zien dat provincie Antwerpen met 21 procent van de totale aansluitingen in heel België koploper is. Dat is uiteraard heel goed nieuws. Het voorbije jaar zagen we het aantal inschrijvingen verder stijgen. Zo waren er eind september 2019 141 987 geregistreerde adressen, nu zijn dat er 185 084. Dat is een stijging met maar liefst 30 procent.
‘Op dit ogenblik zijn in onze provincie zo’n tien procent van álle inwoners geregistreerd. Het is mijn grote wens en droom om tegen het einde van de huidige legislatuur, in 2024, voor en met onze provincie een aansluitingsgraad te realiseren van 75 procent van onze inwoners. Het voorbije jaar kwamen we weer een stap dichter, maar de weg is nog lang. Vandaar mijn oproep: registreer u massaal, zodat wij, zodat elke overheid u snel kan bereiken bij een noodsituatie. Dat is niet alleen belangrijk voor u, maar voor iedereen in uw omgeving, voor de veiligheid van al onze inwoners.’ Je kan je persoonlijke gegevens op elk moment aanvullen of wijzigen. Bovendien kan je tot vijf adressen registreren. Voeg dus naast uw thuisadres ook zeker het adres van uw werkplaats en enkele andere belangrijke adressen toe. (EM / Foto Provincie Antwerpen)