• 21/06/2024

Vorselaar was vandaag in de ban van het schaap

VORSELAAR – In Vorselaar draaide de erfgoeddag om het Kempens heideschaap.Eeuwenlang heeft dit schaap met duizenden de Kempense heide bevolkt. 
 
Het werd al rond 1800 als een apart ras besproken. Voor de komst van de kunstmest waren deze dieren een levensnoodzakelijk onderdeel van het leven in de Kempen. Zij zorgden voor de mest die de akkers vruchtbaar moest maken. Met de komst van de kunstmest, het herbebossen van de heide en het in cultuur brengen van de arme Kempense heidegronden werd het Kempens heideschaap overbodig en leek het gedoemd om uit te sterven.
 
Tegenwoordig wordt dit ras weer gekweekt, onder meer door herder Marc Grimon die met zijn hond Sue enkele demonstraties schapendrijven hield.
 
Op een kleine markt werden enkele producten getoond van wol. Onder andere Skiep. Dit is een dubbelwandige zak gevuld met overtollige schapenwol van de schapen van herder Marc. Door de isolerende werking van wol blijft wat je in de zak stopt warm of koud. Het laat volgens de bedenkers Alice Verhagen en Emmy Mees een ongaar kokend heet gerecht in de zak gerust verder garen zonder energieverbruik.
 
Foto’s Adrie DE KOK
🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten