Vorm De Lange Kersttafel in Aartselaar en omstreken, Edegem steunt Rikolto
AARTSELAAR – Inwoners van Aartselaar, Reet, Kontich, Niel, Schelle en Hemiksem kunnen ervoor kiezen om Kerstavond ‘symbolisch’ samen te vieren met hen die er niet kunnen of mogen bijzijn omwille van de coronamaatregelen.
Initiatiefneemster Marijke Vandebroeck, gekend van AhA – Aartselaar helpt Aartselaar, lanceerde het ideetje via de nieuwe facebookgroep De Lange Kersttafel: ‘Verras je familie en vrienden met een heerlijk kerstdiner dat op kerstavond bij hen thuis wordt afgeleverd. Nodig hen uit aan je eigen imaginaire Lange Kersttafel alsof jullie samenzitten. Stuur hen een prachtige officiële uitnodiging. Laat hen weten wat er op je menu staat.’
‘Maak het gezellig met een aantal symbolische kaarsjes waarbij elk kaarsje je eraan herinnert dat, ergens op een andere plaats, en op datzelfde moment, andere mensen aan dezelfde kersttafel, aan jouw kersttafel, aanschuiven. Weet dat tegelijk ook, aan hun kant van je tafel, een lichtje brandt dat hén eraan herinnert dat jij ook bij hen aanschuift. We maken er samen een reuzegroot feest van. We maken samen een supermooie Lange Kersttafel.’ Je kan de kerstmaaltijden bestellen via 0486 17 60 98 of chef.solutions.mertens@gmail.com. Ze worden dan geleverd op donderdag 24 december tussen 9 en 12 uur. Afhalen kan tussen 15 en 18 uur aan de Karel van de Woestijnelaan 9, Aartselaar). Je betaalt 29,90 euro.
Ieder jaar tref je ze in januari aan in supermarkten, in straten en op pleinen: de vrijwilligers van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) die lepels, balpennen en sleutelhangers verkopen. Nu is die manier van campagne voeren niet meer mogelijk. Daarom verspreiden vrijwilligers overal in Vlaanderen lepels via de Keten voor Goed Eten op een coronaveilige manier. In Edegem zet ook burgemeester Koen Metsu (N-VA) zo’n keten in gang.
Dit jaar voert Rikolto campagne onder de slogan ‘Goed eten is een recht.’ Maar dat recht is niet evident. Regionaal coördinator Filip Cuypers: ‘Het aantal mensen dat zich niet fatsoenlijk kan voeden neemt wereldwijd toe. Het Wereldvoedselprogramma verwacht dat het aantal mensen in acute hongersnood zal verdubbelen van 135 naar 270 miljoen.’ Het is niet enkel een verhaal van arme landen. Metsu: ‘Ook in Edegem maakt de coronacrisis meer gezinnen kwetsbaar. Goede voeding dreigt een luxe te worden. Met onze duurzame helden en vrijwilligers van de raad voor internationale solidariteit ondersteunen we Rikolto om te zorgen dat ook wie het moeilijk heeft toegang krijgt tot gezond en gevarieerd eten.’
Concreet zullen sympathisanten van Rikolto 20 000 lepels verspreiden over Vlaanderen. Een actiedoos met tien lepels wordt op een coronaveilige manier doorgegeven, bijvoorbeeld tijdens een wandeling of aan de voordeur. Cuypers: ‘Als de keten bij jou passeert, haal je er één lepel uit. Daarmee kan je bij jou thuis voor goed eten zorgen. Je wordt ook gevraagd om Rikolto te steunen met een gift. Zo draag je bij aan het recht op goed eten. Vervolgens geef je de doos met de lepels weer door.’ Metsu: ‘Dit is een actie die veel mensen verbindt in solidariteit, zonder hen fysiek samen te brengen. Ik geef mijn lepeldoos door aan onze beleidsmedewerker duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Ik ben heel benieuwd bij wie de tiende lepel van mijn keten voor goed eten zal uitkomen.’ De Keten voor Goed Eten wordt afgesloten op zondag 17 januari. Je kan de keten voor goed eten van Koen Metsu en andere inwoners van Edegem steunen op acties.rikolto.be/edegem. Zelf een Keten voor Goed Eten starten? Ga naar www.rikolto.be/keten . (EM / Foto FB)