Voorzitters van OCMW ervaren dat winkelen met een beperkt budget best wel moeilijk is
VOSSELAAR – In februari – maart 2024 zal de budgetbeurs Koopkracht opnieuw plaatsvinden voor de leerlingen van het vijfde en zesde middelbaar uit de regio Turnhout.
De budgetbeurs is hiermee aan zijn tiende editie toe. Een jubileumviering. ‘Koopkracht’ is een initiatief van de dienst schuldbemiddeling van lokaal bestuur Beerse, Kasterlee, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar.
Tijdens de budgetbeurs Koopkracht krijgen jongeren een rondleiding doorheen de wereld van consumeren, schulden maken en oplossingen zoeken.
Schuldbemiddelaars uit het werkveld leiden de jongeren gedurende twee uur rond. De schuldbemiddelaars die dagelijks te kampen hebben met de gevolgen van schulden proberen de jongeren tijdens deze rondleiding te sensibiliseren voor de hedendaagse consumptiemaatschappij.
Om de budgetbeurs in de kijker te zetten bij de middelbare scholen en bij het grote publiek organiseerde de werkgroep Koopkracht vanochtend een ludieke actie: ‘Winkelen met een beperkt budget.’
De voorzitters van het OCMW van Beerse (Annemie Guns, CDE-Vlim.be), Oud-Turnhout (Liesbet Dierckx, Groen), Turnhout (Kelly Verheyen, Vooruit) en Vosselaar (Myriam Maes, Vooruit) moesten met een beperkt budget van 25 euro voor twee dagen boodschappen doen in Colruyt Vosselaar.
Zij moesten hiermee drie maaltijden voor twee dagen voorzien. Daarbij gingen ze nog verrast worden met een last-minute extra uitgave tijdens hun winkelmoment.
Die verrassing was dat ze te horen kregen dat ze in allerlaatste instantie nog een cadeautje moesten kopen voor hun dochter of zoon die naar een verjaardagsfeestje moest gaan.
Het moment supreme kwam aan de kassa bij de afrekening. Annemie Guns had zowaar nog achttien eurocent overschot. Ze moest 24,82 euro betalen.
Liesbet Dierckx had een rekening van 22,96 euro, maar dat kon enkel nadat ze drie producten had teruggelegd. Myriam Maes had het netjes uitgerekend en moest 24,55 euro neertellen.
Kelly Verheyen was zuiniger met een rekening van 23,70 euro maar dat gebeurde enkel na een correctie. Ze had immers de verkeerde diepvrieszak van kabeljauwfilet meegenomen.
In ieder geval waren de vier dames het erover eens dat winkelen met zulk beperkt budget moeilijk en bijzonder stresserend is, ook al kan je gebruik maken van de app.
Liesbet Dierckx: ‘Dit was heel confronterend. Zonder voorbereiding, een goede planning, focus en voortdurend tellen en rekenen, lukt het niet.’
‘Een app is een handig hulpmiddel hierbij maar dan nog is het aan de kassa stressen of je wel kan betalen.’
‘Onvoorziene gebeurtenissen gooien alles om en dwingen je om te schrappen of andere keuzes te maken. En de keuzes zijn al heel beperkt met zulk budget.’ (EM / Foto Gemeente Oud-Turnhout)