Vooruit Wilrijk hield ‘Nieuwjaarsreceptie’, projecten kinderopvang in A’pen

WILRIJK – Vooruit Wilrijk hield gisteravond haar uitgestelde Nieuwjaarsreceptie. Bedoeling was dat onder meer schepen Jinnih Beels zou speechen, maar zij kampt met corona. Collega-schepen Tom Meeuws (zie foto) nam de honneurs waar.
De meeste vragen uit de vragen uit de zaal gingen over het openbaar vervoer. In Wilrijk maakt men zich vooral zorgen over de inkorting van buslijn 22. Meeuws: ‘Wij hebben ervoor gezorgd dat Koen Kennis (N-VA), de bevoegde schepen, rond de tafel is gaan zitten met vertegenwoordigers van Tram Trein Bus en De Lijn. Ondertussen weten we dat voor de tweede keer de plannen van De Lijn naar de tekentafel werden verwezen. We hebben er Kennis ook van kunnen overtuigen dat er bijkomende middelen nodig zijn voor De Lijn in Antwerpen. Ik ben er trouwens van overtuigd dat openbaar vervoer de inzet wordt van de volgende gemeenteraadsverkiezingen in onze stad.
Hicham El Mzairh, Wilrijkenaar en fractieleider van Vooruit in de Antwerpse gemeenteraad: ‘ De halte in de Koornbloemwijk is een hele belangrijke. Indien die verdwijnt, worden de bewoners afgesloten van het centrum van Wilrijk. Komt daar nog het verdwijnen van bankautomaten bij op het Valaar. Ik geloof in het overstapverhaal maar dat mag niet ten koste gaan van de capaciteit.’ Martine Depauw, fractieleider in de districtsraad van Wilrijk, beloofde dat de partij de vingers aan de pols zal houden. ‘Op zaterdag 19 maart om 14 uur houden we een lentepoets in de Neerlandwijk. We vertrekken aan het Wanninckhovepark. Verder gaan we werken rond de rol van de woonzorgcentra.’
De stad lanceert twee oproepen voor pilootprojecten voor het versterken en toegankelijk maken van de voor- en naschoolse opvang in Antwerpen. Via deze oproepen zoekt de stad scholen die, in een samenwerkingsverband met andere scholen of organisaties, de kwaliteit en de toegankelijkheid van hun opvang willen optimaliseren. Voorstellen kunnen ingediend worden tot en met zaterdag 30 april.
De stad voorziet middelen om een kwaliteitscoördinator aan te stellen die instaat voor de organisatie en kwaliteit van de voor- en naschoolse opvang. Ook voor het invoeren van een kansentarief van 0,20 euro per halfuur in de voor- en naschoolse opvang geeft de stad middelen. Beels: ‘Heel wat ouders en hun kinderen in onze stad doen vandaag al beroep op de voor- en naschoolse opvang. Met de pilootprojecten willen we de kwaliteit van het aanbod verder optimaliseren. De tijd die kinderen extra doorbrengen op school willen we immers ook maximaal inzetten voor hun ontwikkeling. Bovendien verlagen we de drempel door het invoeren van een kansentarief. Zo zorgen we niet alleen voor een kwalitatieve, maar ook betaalbare voor- en naschoolse opvang die voor iedereen toegankelijk is. Om de kwaliteit en toegankelijkheid van opvang te vergroten, gaat de stad scholen en organisaties begeleiden in dat traject. Naast financiële ondersteuning en extra krachten, wordt ook aan het verlagen van communicatieve, mentale en fysieke drempels gewerkt.’ Morgen organiseert de stad om 13 uur een digitaal infomoment voor scholen over deze oproep en organiseert ze een ontmoetingsmoment met organisaties die zich kandidaat hebben gesteld om de opvang (deels) te organiseren voor scholen. Meer info via https://www.onderwijsnetwerkantwerpen.be/nl/onderwijsnetwerk-antwerpen-0/infosessie-oproepen-buitenschoolse-opvang en https://www.antwerpen.be/info/61fa8556265c1134623ca500/pilootprojecten.
Edwin MARIËN