• 24/06/2024

Voortaan psychologische hulp in Hombeek, zondag mars naar Grote Markt

MECHELEN – Vandaag is het Internationale Dag van de Mentale Gezondheid. Een moment om het belang van een goede mentale gezondheid in de verf te zetten, bespreekbaar te maken en om aan te kaarten dat er nog heel wat drempels bestaan voor mensen om tijdig gepaste psychologische hulp te krijgen. Daarom zet Stad Mechelen mee haar schouders onder toegankelijke en betaalbaar psychologische hulp in het dorpshuis van Hombeek.

Gabriella De Francesco (Groen), schepen van welzijn: ‘Laagdrempelige psychologische hulp moet toegankelijk en betaalbaar worden voor iedereen die er nood aan heeft. Daarom voorzien we in het dorpshuis van Hombeek ruimte om vanuit het netwerk Emergo en het netwerk Pangg 0-18 zeer nabij en betaalbare psychologische zorg aan te bieden. Met de inzet van verschillende psychologen bieden we individuele begeleiding voor kinderen, jongeren en volwassenen. Daarnaast zal er ook een groepsaanbod zijn voor volwassenen rond eenzaamheid en emotieregulatie. Voor kinderen en jongeren staat er een groepsaanbod rond weerbaarheid en identiteit op de planning.’

Het gaat in de eerste plaats om eerstelijnszorg, ofwel kortdurende en/of weinig intensieve psychologische interventies die bijdragen tot het behoud of herwinnen van een algemeen psychisch welbevinden. De Francesco: ‘Wanneer mensen zich niet goed in hun vel voelen en wanneer het hoofd te vol zit, blijven we daar nog te vaak te lang mee zitten. Door met een buurtgericht aanbod te werken hopen we de drempel om die eerste stap te zetten, kleiner te maken.’ Dankzij de tussenkomst vanuit de federale overheid is er een terugbetaling via het RIZIV mogelijk zonder voorschrift. Voor een individuele sessie betaal je daardoor slechts elf euro – of het sociaal tarief van vier euro. Ook een verwijsschrift van een huisarts is niet meer nodig, waardoor psychologen rechtstreeks toegankelijk zijn.

De Francesco: ‘We starten in Hombeek met twee halve dagen per week voor psychologische hulp voor kinderen en jongeren en één halve dag voor volwassenen. Ik ben de betrokken psychologen heel dankbaar om dit aanbod mogelijk te maken. Dit is zeer belangrijk, niet in het minst voor kwetsbare doelgroepen die vaak op extra drempels botsen en dus extra gebaat zijn bij toegankelijke hulp in het tijdige onderkennen van psychische klachten.’ Het aanbod naar kinderen en jongeren wordt ingericht door Arnica Praktijk uit Willebroek en Ritmica. Voor volwassenen is er een individueel aanbod door Ingeborg Verheyden en een groepsaanbod door Ann Boschmans en praktijkhuis Legato uit Lier. Info: https://www.mechelen.be/psycholoog-in-je-buurt.

Op zondag 16 oktober wordt een mars ter nagedachtenis van de moord op Ihsane Jarfi georganiseerd. Het Roze Huis slaat daarvoor de handen in elkaar met de stad Mechelen, çavaria, stichting Ihsane Jarfi, Rainbowhouse Brussel, HLWM, Federation Prisme en regenbooghuis UniQue. Iedereen is welkom vanaf 14 uur op de Grote Markt. Vanaf 14.30 zijn er speechen van schepen De Francesco en van LGBTQIA+ belangenbehartiger çavaria. Aansluitend is er een korte performance van Lyna. Rond 15.15 uur start de mars, die door het stadscentrum van Mechelen zal trekken. Omstreeks 16.15 uur eindigt de mars terug op de Grote Markt. Om 17.30 uur kunnen geïnteresseerden in cinema Lumière gratis naar de film ‘Animals’ die gaat over Ihsane Jarfi. (EM, op de foto vlnr Lies Decaluwé – medewerker stad Mechelen -, schepen De Francesco, Ludmilla Moons – Pangg 0-18 – en Kathleen Boschmans (Emergo).

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten