• 19/05/2024

Voortaan Paramedisch Interventie Team in Vincentius, Cadix, Middelheim en Augustinus

ANTWERPEN – ZNA (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen) en GZA Ziekenhuizen nemen samen twee extra PIT’s in gebruik. De noodcentrale (112) stuurt een PIT uit als iemand er ernstig maar niet levensbedreigend aan toe is.

Een PIT (Paramedisch Interventie Team) heeft meer mogelijkheden en uitrusting dan een ambulance, en kan een deel van de oproepen beantwoorden waarvoor nog vaak een MUG (Mobiele Urgentie Groep) wordt uitgestuurd. Dit betekent dat mensen voortaan sneller gepaste zorg krijgen bij dringende medische interventies. De eerste bijkomende PIT rijdt vanaf maandag 8 januari vanuit ZNA Middelheim en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus. De tweede PIT start op maandag 1 april vanuit GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius. Caitlin Van Herzele, verpleegkundig afdelingshoofd spoed ZNA Middelheim: ‘Tot nu toe was er in de hele stad Antwerpen maar één PIT, namelijk in ZNA Cadix (als proefproject). Door het grote aantal oproepen was die de hele tijd op de baan. Vorig jaar waren er 4 457 ritten, dat is een heel jaar lang een rit om de twee uur. Als deze PIT niet beschikbaar is of een te lange aanrijtijd heeft, stuurt de 112-centrale ofwel een MUG met een ambulance uit, of roept ze een PIT op van de ziekenhuizen van Lier of Reet.’

Els van Doesburg, toekomstig voorzitter ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom, de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen op 1 april): ‘Met de twee extra PIT’s nemen we heel wat druk van de ketel in de stad, en kunnen we patiënten beter de gepaste zorg bieden. Het PIT-team mag ook pijnstilling geven, waardoor we het comfort van de patiënten tijdens het transport naar het ziekenhuis verhogen.’ Wanneer er nood is aan dringende hulpverlening, kan de 112-centrale verschillende hulpmiddelen uitsturen: een ziekenwagen, een Paramedisch Interventie Team (PIT) of een Mobiele Urgentie Groep (MUG).

Een PIT vult de ruimte in tussen een ambulance en een MUG. De noodcentrale (112) stuurt een PIT als iemand er ernstig, maar niet levensbedreigend aan toe is. Het gaat bijvoorbeeld om patiënten met suikerziekte en een te lage suikerspiegel, iemand met pijn op de borst, iemand die kort van adem is of niet meer bewust is. Ook het transport van een patiënt van het ene naar een ander ziekenhuis gebeurt in principe met een PIT. Een PIT heeft een ambulancier en een spoedverpleegkundige aan boord. Die laatste heeft bovenop het diploma verpleegkunde (vier jaar) een bijkomende opleiding gevolgd om te mogen werken op de dienst spoedgevallen en mee te rijden met een PIT of MUG.

Een PIT kan net als een ambulance een patiënt vervoeren, maar heeft veel meer uitrusting: onder meer medicatie voor pijnstilling, een defibrillator, een toestel om een geïntubeerde patiënt te beademen, een bevallingsset en een toestel om een elektrocardiogram (EKG, film van het hart) te maken. Het EKG kan via mobiel internet naar de urgentiearts in het ziekenhuis gestuurd worden.

MUG staat voor Mobiele Interventie Groep. Een MUG is zowel qua uitrusting als bestaffing een mobiele spoeddienst. Aan boord zijn een urgentiearts, een spoedverpleegkundige en nog meer uitrusting dan een PIT. Een ambulance rukt uit met twee ambulanciers. Die mogen een breuk spalken, een verband plaatsen en zuurstof toedienen. Medische handelingen stellen of pijnstilling geven mag niet.

Met de twee extra PIT’s gaat Ziekenhuis aan de Stroom in op een oproep van de federale overheid om het aantal PIT’s uit te breiden. In totaal zal ZAS in de stad Antwerpen vier MUG’s en drie PIT’s hebben: GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius: één MUG en één PIT, ZNA Cadix: één MUG en één PIT, ZNA Middelheim: één MUG en één PIT samen met GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus (beurtrol per week) en ZNA Jan Palfijn: één MUG samen met AZ Klina (beurtrol per week). (EM / Foto’s ZNA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten