• 20/04/2024

Voortaan kunnen minder mobiele personen ook riksjarijden in Wilrijk

WILRIJK – Riksjarijden is een deelsysteem van aangepaste fietsen om minder mobiele mensen kans te geven om buiten te komen. Vrijwilligers werken samen met woonzorgcentra, dienstencentra, buurtwerken, jeugdzorg, organisaties voor mensen met beperkingen …

Riksjarijden bezorgt veel minder mobiele mensen een leuke uitstap zodat ze terug de wind in de haren kunnen voelen en naar plekjes vol herinneringen kunnen. De riksjafietsen van Luc De Rooms rijden in Ekeren, Antwerpen-Noord, Linkeroever, Antwerpen Zuid, Wijnegem, Mechelen en Zoersel. Vanaf vandaag is daar Wilrijk bijgekomen.

Vanochtend kreeg WZC Groenveld uit Wilrijk zijn oorkonde van levenslang lid van Riksjarijden. Ergotherapeut Jasper Dingemans (zie foto) stapte vorig weekend de dodentocht en liet zich sponsoren om te kunnen toetreden tot Riksjarijden. En met succes. Niet alleen haalde hij vlot de eindstreep maar hierdoor zamelden hij en de vele enthousiastelingen van WZC Groenveld 2 046,44 euro in.

 Daarmee is de eenmalige bijdrage als partner betaald én ook de eerste schijven van de jaarlijkse onderhoudsbijdrage. Wie Jasper nog een duwtje in de rug wil geven kan dit nog steeds op rek: BE28 0012 3951 6520 met vermelding Groenveld.

 In plaats dat iedereen zelf een aangepaste fiets koopt, doet de partner een eenmalige bijdrage van 1 500 euro en krijgt hij zo toegang tot de riksjavloot van AXI vzw. Die bestaat uit veertien 14 riksja’s, rolstoelfoetsen of duo-fietsen. Om zich geen zorgen te hoeven maken over verzekering van de fietsen, verzekering vrijwilligers, onderhoud, defecten of schade, transport (naar de fietsenmaker), een nieuwe batterij,… is er een gesolidariseerde onderhoudsbijdrage van 300 euro per jaar.

Iedereen die de kostprijs van aangepaste fietsen kent weet dat deze bedragen niet volstaan maar AXI engageert zich om hiervoor bijkomende fondsenwerving te doen. Voor het tweede jaar op rij krijgt riksjarijden een bijdrage van de Nationale Loterij.  

De uitdagingen zijn enorm voor een vrijwilligersbeweging, niet in het minst het technische. Een wiel demonteren om een band te vervangen is net iets anders bij een riksja dan bij een fiets. Een hydraulische (schijf)rem afstellen heeft een gewone fietser nog maar zelden gedaan.

Daarom organiseert AXI vzw vanaf woensdag 13 september een opleiding riksjahersteller met een professionele lesgever. Deze gaat vindt plaats in het riksja-atelier. Zo hoopt men nog sneller te kunnen handelen bij defecten en schade. Wie geïnteresseerd is kan een mailtje sturen naar  AXIvzw@hotmail.be.

Luc De Rooms is bezieler van riksjarijden. Hij begon zelf als riksjavrijwilliger bij Open Huis maar bouwt nu een uniek beheer- en uitleensysteem voor riksjafietsen uit, met de hulp van tientallen vrijwilligers. De Rooms: ‘Heel fijn is dat ongeveer de helft van de ploeg vrijwilligers zelf ‘afgeschreven is door de maatschappij.’ Dat gaat van gewoon pensioen over deeltijdse of volledige invaliditeit, mensen in begeleid zelfstandig wonen, rolstoelgebruikers, mensen met zware medische achtergrond, taakgestraften, jonge migranten,… Iedereen zet zich in met wat hij of zij nog kan doen. Dat is soms niet veel meer, maar vele kleintjes maken het riksjarijden tot wat het is.’.

‘Er zijn nog tienduizenden minder mobiele mensen die we niet bereiken. Een bijdrage voor dit mooie project kan op het eerder genoemde rekeningnummer een wellicht heb jij vaardigheden die het project kunnen ondersteunen. Kom eens langs voor een babbel, wij staan op zondag 20 augustus op de strip- en boekenmarkt op het De Coninckplein of mail naar AXIvzw@hotmail.be of surf hier naar onze website.’  (EM/ Foto Luc De Rooms)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten