• 19/05/2024

Voormalige kerk wordt kleuterschool en buurtcentrum

TURNHOUT – Na de afbraakwerken van de voormalige Blijde Boodschap kerk in de Turnhoutse Parkwijk volgde vanochtend de symbolische eerstesteenlegging. De stad is begonnen met de herbestemming van de kerk tot kleuterschool en buurtcentrum. Provincie Antwerpen maakt hiervoor 250 000 euro vrij met een Kerkplus-subsidie. Vandaag droegen de kleuters hun steentje bij, het startschot van een nieuwe toekomst.

Een kerk is een ontmoetingsplek en dat blijft mogelijk, zelfs als de traditionele rol vermindert. De komende jaren moet voor tientallen kerken in de provincie Antwerpen een nieuwe bestemming of een nevenbestemming gevonden worden. Het Antwerpse provinciebestuur trekt in deze bestuursperiode alles samen 3 850 000 euro uit voor Kerkplus. Een forse investering, waarvan stad Turnhout kan rekenen op 250 000 euro voor de herbestemming van de Blijde Boodschap kerk.

Kathleen Helsen (CD&V, derde van rechts op de foto), gedeputeerde voor kerkenbeleid: ‘De subsidie zal worden gebruikt om een deel te realiseren van de essentiële renovatiewerken zoals schrijnwerk, sanitair, isolatie, ventilatie, aansluiting op het stedelijk warmtenet, verwarming, zonnepanelen en vernieuwing van elektriciteit. Daarnaast worden ramen en deuren vervangen om het gebouw te moderniseren en energie-efficiënter te maken. Door kerken nieuw leven in te blazen, geven we niet alleen de gebouwen een tweede kans, maar versterken we ook de ziel van onze gemeenschappen.’ Het Kerkplus-programma helpt parochiekerken en kapelanijen een nieuwe of extra bestemming te geven. Er is financiële ondersteuning voor zowel participatietrajecten met bewoners en herbestemmingsonderzoeken als voor de effectieve realisatie.

Francis Stijnen (CD&V, rechts op de foto), schepen van Kerkraden en Facility Management: ‘Turnhout heeft tien kerken maar het onderhoud, de verwarming en verzekering hebben een hoge kostprijs. Via ons kerkenplan krijgen een aantal ervan een nieuwe toekomst en blijven de andere voorbehouden voor de eredienst. In de kerk van De Blijde Boodschap investeren we anderhalf miljoen euro om er een kwalitatieve school van te maken, gecombineerd met multifunctionele ruimtes voor buurtactiviteiten. We hebben dat project ingebed in het stedenbouwkundige masterplan. Het zal zorgen voor een transformatie voor de hele buurt: een enorme investering waar de stad beter van wordt.’

De renovatie van de kerk creëert ruimte voor vier kleuterklassen, waarin de kleuters van de Stedelijke Basisschool Turnhout zullen worden ondergebracht. Daarnaast zijn er ook lokalen voorzien voor buurtactiviteiten. Het plein voor de kerk wordt omgetoverd tot een groene speelplaats voor de kleuters. Na schooltijd kunnen alle kinderen uit de wijk de speelplaats gebruiken.

Marc Boogers (Groen, tweede van links op de foto), schepen van onderwijs: ‘Ons bouwplan is erop gericht om kinderen een schooltijd te geven met veel groen en openlucht. Het is een eigentijds concept. We realiseren dat bijvoorbeeld door een veilige en groene speelplek aan te leggen en te verbinden met de binnenruimtes; zo krijgt elke klas een eigen buitenleerterras. Ook binnen optimaliseren we de leerkansen; zo zijn de wanden tussen de klassen flexibel. Voor het schoolteam is deze locatie letterlijk een solide basis om hun educatieve project op te bouwen.’ De buurt zal het ontwerp van het openbaar domein kunnen inkijken op zondag 24 september tijdens een buurtevenement waarbij ook een tijdscapsule gevuld zal worden. De totale verbouwing moet klaar zijn in de zomer van 2024. De nieuwe stedelijke kleuterschool wordt feestelijk geopend op donderdag 29 augustus 2024. Lokale besturen, kerkbesturen en vzw’s kunnen met vragen over het toekomstig gebruik van een kerkgebouw terecht bij de provincie. Samen met de provinciaal expert wordt bekeken of een gesubsidieerd bestemmingsonderzoek of investeringssubsidies voor een nieuwe invulling mogelijk zijn. (EM / Foto Stad Turnhout)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten