• 21/04/2024

Voormalig politiecommissaris schreef familiekroniek over zijn jeugd in Booischot

HEIST-OP-DEN-BERG – Morgen opent in Cultuurcentrum Zwaneberg in Heist-op-den-Berg een tentoonstelling van leerlingen van de Academie voor Beeldende en Toegepaste Kunsten. Eén van die leerlingen is Gabriël Van Den Broeck (66). Hij kreeg vandaag een vooropening. Niet alleen omdat zijn werk gewoon prachtig is – het lijkt wel een fototentoonstelling – maar omdat je het verhaal – dat te zien is op de illustraties – ook kan nalezen in een boek dat hij schreef en opdroeg aan zijn ouders, waarvan de mama – Rosa Van Doninck (bijna 91) – trouwens aanwezig was vanavond. ‘Een doodgewoon koppel uit het Kempense Booischot’, zo omschrijft Van Den Broeck, die eerst para-commando was en nadien politiecommissaris, zijn ouders. Sluit uw ogen en laat je meeleiden langs tentoonstelling en het boek.

Van Den Broeck: ‘Mijn moeder woont in WZC Ten Kerselaere. Nog voor corona kregen de bewoners de opdracht mee om verhalen van vroeger te vertellen. Ik dacht: ‘Ik ga dat op papier zetten want zij kunnen dat niet meer.’ Normaal ging dat bij enkele pagina’s blijven maar het is maar blijven groeien tot het boek dat het nu is geworden. Ik vertel het levensverhaal van mijn ouders. Dat begint bij mijn grootmoeder, die in 1893 is geboren. Ik weet nog dat ik in de stal kwam en daar geen beesten meer instonden maar elk jaar zaten er wel zwaluwen. Ik herinner me nog levendig hun nesten en de ouders die aan- en afvlogen met vliegen en insecten, om hen te voeden.’

‘Ik ben in 2017 met pensioen gegaan en datzelfde jaar ben ik gestart in de Academie van Heist-op-den-Berg in de afdeling tekenkunst. Ik was bezig met het verhaal op papier te zetten en toen kwam corona. Dan ben ik er een jaar tussenuit geweest. Nadien ben ik terug gestart en stelde mijn lerares voor om mijn verhaal te illustreren en daar mijn eindwerk van te maken. In onze familie zaten een paar para-commando’s. Mijn vader was piloot bij de luchtmacht. Ik heb jarenlang bij mijn grootmoeder geleefd. Mijn moeder had een paar broers en één van hen is bij de para’s gegaan in 1957. Hij kreeg de kans om nog een halfjaar opleiding te krijgen in Katanga, helemaal in het Zuiden van Congo. Hij heeft samen met twee andere bewoners van Heist-op-den-Berg, tegelijkertijd in Congo gediend.’

‘Ik heb ook aartsengel Michael getekend, de patroonheilige van de para’s. Saint-Michel symboliseert de strijd van het goede tegen het kwade. In Frankrijk, een land dat nog veel katholieker is dan Belgie, wordt hij nog voortdurend geeerd. Ik heb er een ook tekening bijgehangen van mijn vader, toen hij begon aan zijn opleiding als piloot in Goetsenhoven. Dat was in 1951. Hij vloog in vliegtuigen die gebouwd werden door de Brusselse firma Stampe en Vertongen. Ook hij is vaak naar Congo gevlogen maar het land van toen kan je niet vergelijken met dat van nu, net zoals je het Booischot van 1960 niet kan vergelijken met dat van 2023. Toen was Congo één en al avontuur.’

‘Je ziet ook de Dacota DC3, de eerste die de verbinding maakte tussen Brussel en Kamina. Toen deden ze er vijf dagen over om naar ginds te vliegen. Ik heb ook Mobutu en Kadhafi getekend – twee dictators – maar erg belangrijke figuren in die tijd. Ik eindig mijn expo met een illustratie van een C130. Zijn verhaal in Belgie zit erop maar het was een vliegtuig dat overal en in alle omstandigheden kon landen en 60 passagiers aan boord had. In mijn boek komt ook de kerk vaak aan bod. Een broer van mijn grootmoeder was pastoor in Noorderwijk en is heel jong gestorven aan tuberculose. Je leest ook over het leven in het internaat. Heel mijn familie heeft in de kostschool gezeten, ook ik. Mijn moeder deed dat in Deurne.’ Het boek kost twintig euro en kan besteld worden bij de auteur via gabriel.van.den.broeck@telenet.be. De tentoonstelling is morgen gratis te bekijken van 9 tot 20 uur, donderdag van 13 tot 17 uur, vrijdag van 9 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 17 uur en zondag van 14 tot 17 uur.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten