• 24/06/2024

Voormalig OCMW-gebouw kan nieuwe zorgsite worden in Edegem

EDEGEM – Sinds mei is het OCMW van Edegem verhuisd van de gebouwen in de Terlindenlaan naar het gemeentehuis. Vanaf nu zit de volledige sociale dienst dus mee in het gebouw op het Gemeenteplein. Daarmee komt er plaats vrij voor een nieuwe invulling naast Woonzorgcentrum Immaculata. Lijst voor Edegem ziet hier de perfecte locatie voor de uitbouw van een nieuwe zorgsite. “Daar is een grote nood aan in onze gemeente en regio”.

Gemeenteraadslid Sien Pillot legt uit: “Nu de sociale dienst verhuisd is, wil het gemeentebestuur het voormalige OCMW-gebouw verkopen. Zonder meer verkopen vinden we geen goed idee. Voor ons is het de ideale plek om een zorgsite uit te bouwen.”

Momenteel hebben de medewerkers van Eerstelijnszone ZORA (ELZORA) er hun werkplek. “In plaats van dit strategisch gelegen gebouw te verkopen, stellen we voor om de verhuur aan ELZORA te verlengen en te combineren met een nieuwe zorgzame invulling”, gaat Sien Pillot verder. “Dat kan een nieuwe hoofdkantoor zijn voor woonmaatschappij Thuisrand. Zij zoeken een nieuwe plek voor hun bureaus. Maar is zeker ruimte voor meer. Vanuit eerder onderzoek blijkt er in onze regio, en zeker ook in Edegem, een groeiend tekort aan huisartsen. Het is voor jonge, startende artsen vaak niet evident om een betaalbare locatie te vinden. Hetzelfde geldt voor heel wat andere zorgverstrekkers, tandartsen, therapeuten en psychologen. De uitbouw van een zorgsite in de Terlindenlaan is een kans om een plek te creëren voor toegankelijke, betaalbare zorg waar patiënten tegelijk voor verschillende problemen terechtkunnen.”

De geschatte verkooprijs van 1,3 miljoen euro Is te hoog voor één enkele zorgactor om te dragen.

“We stellen ons daarom de vraag of een verkoop noodzakelijk is en niet eerder gekeken kan worden op welke manier de gemeente Edegem een zorgzame samenwerking kan faciliteren door een verhuur, erfpacht of andere. Op die manier kan zij bijdragen aan toegankelijke zorg, een opstap bieden voor samenwerking en een betaalbare plek voor actoren in de zorg, welzijn en wonen”, besluit Sien Pillot.

Foto Sien Pillot

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten