• 09/12/2023

Voorleesweek zoekt voorleesbuddy’s. Bib Olen geeft het voorbeeld.

OLEN – Van vandaag tot zondag 26 november is het Voorleesweek in de bib aan de Oevelseweg. Deze week staat in het teken van alle voorleesbuddy’s.

Dat zijn enthousiastelingen die verhalen voorlezen voor mensen die zelf niet zo makkelijk lezen. Ze nemen hen mee in de wondere wereld van een boek.

Iedereen kan een voorleesbuddy zijn: een ouder, een broer of zus, een vriend, een leerkracht, een vrijwilliger uit je buurt,…

Ook in de Olense bib zijn er tijdens de Voorleesweek voorleesbuddy’s aan het werk. Jeugdmedewerkers lezen voor aan kinderen die door de week met de klas naar de bib komen of op zaterdag de bib bezoeken. Bijkomend werden vandaag en volgende week zaterdag enkele speciale gasten uitgenodigd.

Volgende week, zaterdag 25 november zijn er, net als vandaag, voorleesmomenten om 10.30 uur, 11 uur en 11.30 uur. Vandaag was de gastlezer burgemeester Seppe Bouquillon (CD&V).

Volgende week is het de beurt aan Elke Tweepenninckx (Groen) , schepen van de bib (om 11 uur) en politieagent Diederik (om 11.30 uur). Om 10.30 uur brengen jeugdmedewerkers een verhaal.

De activiteit is geschikt voor kinderen van drie tot negen jaar. Inschrijven voor de voorleesmomenten is niet nodig.

‘Word jij mijn voorleesbuddy?’: dat is de slogan van deze Voorleesweek. Het doel is om 10 000 voorleesbuddy’s te vinden tegen het einde van die Voorleesweek.

Een voorleesbuddy, dat is iedereen die graag en met veel enthousiasme voorleest: een (groot)ouder, een vriend, een babysit, leerkracht, bibmedewerker, auteur… en natuurlijk ook een voorleesvrijwilliger.

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest: ‘Iedereen kan een voorleesbuddy zijn, zolang je maar het belang en het plezier van voorlezen onderschrijft en wil doorgeven.’

‘ Op die manier ben je als voorleesbuddy een echte ambassadeur die ook andere mensen aanspoort om hetzelfde te doen.’

‘De campagne wil zowel nieuwe voorleesbuddy’s werven als al actieve voorlezers – waaronder vrijwilligers – in de bloemetjes zetten.’

Buddy’s kunnen zich hier registreren  en krijgen dan toegang tot een digitaal starterspakket met tips en tricks rond voorlezen. Wie zich aanmeldt, maakt bovendien kans op een boekencheque van 500 euro.

De hele maand november is er op VRT onder de noemer ‘VRT Boekenmaand’ (zie hier   aandacht voor boeken. 

Onder de vlag ‘Boektopia’ vinden er in boekhandels, bibliotheken, culturele centra, scholen en tal van andere plaatsen in Vlaanderen de hele maand activiteiten rond boeken en (voor)lezen plaats.

Samen met het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk zorgt Iedereen Leest er ook voor dat mogelijke voorleesvrijwilligers de weg vinden naar een aparte vacaturebank voor voorleesbuddy’s op vrijwilligerswerk.be (zie hier

Op die manier hoopt men vraag en aanbod rond voorlezen beter met elkaar te verbinden en zo een duurzame samenwerking op te zetten die meer mensen tot voorlezen kan verleiden. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten