• 17/07/2024

Voor het eerst duikt een wit weeskind op in het Mechels Rivierengebied

MECHELENIn de tuin van gumm cohousing werd vanochtend  de zeer zeldzame nachtvlinder het wit weeskind waargenomen. Het was de eerste waarneming ooit voor het Mechels Rivierengebied.

Sinds de start van het cohousingsproject en de biodivers ingerichte gedeelde tuin, werden er al meer dan 520 soorten aangetroffen. Eén van de laatste waarnemingen was een soort die nog nooit eerder in het Mechels Rivierengebied werd waargenomen: het wit weeskind.

Het wit weeskind is een echte klimaatsoort”, een nachtvlinder die door de klimaatopwarming oprukt vanuit Zuid-Europa en aan een opmars bezig is. De alsmaar zachtere winters hier maken dat de witte weeskinderen gemakkelijker de winter door geraken. Klimaatverandering zorgt ervoor dat we er soorten bij krijgen, maar helaas ook heel wat soorten verliezen. Het wit weeskind komt zowel af op lichtbronnen als op suikerhoudende smeer en rust overdag uit op boomstammen. De soort heeft de eik als waardplant.

Het laatste weekend van augustus vindt bij gumm cohousing voor het vijfde jaar op rij de Snuit-activiteit Vlindervinders en Mottenzotten plaats.

Van de 2450 vlindersoorten in België behoren er 112 tot de dagvlinders. Al de rest zijn nachtvlinders. Veel mensen denken dat ze saai zijn, maar ze komen in verschillende vormen, maten en kleuren. Om een jong divers publiek kennis te laten maken met de grote diversiteit aan nachtvlinders en hen te verwonderen met de stedelijke natuurpracht die Mechelen rijk is, organiseren J@M, Natuurpunt en gumm cohousing voor het vijfde jaar op rij samen Vlindervinders en Mottenzotten.

Kinderen tussen de zes en tien jaar (en hun ouders) die zich inschrijven lopen misschien een wit weeskind tegen het lijf. Spelenderwijs leren ze bij en worden ze ondergedompeld in de wondere wereld van de nachtvlinders. Ze kamperen op de terreinen van de aangrenzende scouts Sint-Gummarus, smullen vlinderpasta en pannenkoeken en komen in aanraking met een grote diversiteit aan nachtvlinders.

De helft van de beschikbare plaatsen wordt gereserveerd voor de kinderen van vzw J@M, een organisatie voor kinderen die maatschappelijk minder kansen krijgen. Voor de andere helft worden de groepen aangevuld met kinderen uit open inschrijvingen. De ouders kunnen ook blijven kamperen en er is een zomerbar. Er zijn nog enkele plaatsen vrij voor de tweede avond. Inschrijven kan hier  

Natuuracademie, de educatieve dienst van Natuurpunt, zet in op natuurplekken, waar mensen elkaar ontmoeten om van elkaar te leren over de natuur. Beleefnatuur prikkelt al je zintuigen, van warmte en het geknetter van een kampvuur, tot de geuren en smaken van daar geplukt lekkers. Er worden workshops en cursussen georganiseerd, voor en door vrijwilligers. 

Natuuracademie wil die natuurplekken creëren in Vlaanderen los van de natuurreservaten waar de band tussen mens en natuur centraal staat. Biodiverse plekken gedragen door lokale bewoners of organisaties die er geregeld samenkomen en die openstaat voor iedereen. Plekken waar je wél mag plukken en eventueel een kampvuur kan maken. Samen met Natuurpunt Mechels Rivierengebied en de cohousers wordt een natuurplek uitgebouwd bij gumm cohousing. (EM / Foto Natuurpunt Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten