• 18/07/2024

Voor Hanne en Stijn Desmet beginnen de Olympische Spelen nu zaterdag

MORTSEL  – Shorttrackbondscoach Pieter Gysel ziet zaterdag met Hanne (op de 500 meter ) en Stijn Desmet (op de 1 000 meter) zijn twee pupillen voor het eerst aan het werk op het olympisch ijs in het Capital Indoor Stadium.

Hanne werd geboren in Mortsel, Stijn in Duffel. Beiden wonen in Mechelen. Ze hadden geen ideale voorbereiding op de Winterspelen door problemen met de gezondheid.  Gysel: ‘Gezien hun blessures is het niet gemakkelijk om in te schatten hoe Stijn en Hanne zich verhouden tot de concurrentie; Ze hebben beiden in ieder geval wel een pakket vaardigheden waarmee ze ver kunnen geraken. Maar shorttrack is natuurlijk een sport met een hele hoge onzekerheidsfactor. We willen ons dan ook niet vastpinnen op een resultaat.’

Stijn Desmet is eindelijk verlost van zijn fysieke ongemakken. ‘Ik heb een vrij goed gevoel na de trainingen van de afgelopen dagen. Voor het eerst dit jaar voel ik me volledig gezond, ik heb er zin in.’ Desmet kampte recent met een ernstige bacteriële infectie aan het linkerbeen. Eind vorige zomer viel hij op zijn knie, met schade aan het kraakbeen en de meniscus tot gevolg. ‘Met die blessure heb ik lang gesukkeld. Ik kon niet optimaal trainen. Ook mijn heup speelde recent op na een val.’

‘Er was de voorbije maanden dus altijd wel iets, en dat is niet plezant. Het zorgt voor stress wanneer je moet rusten en de Spelen in aantocht zijn. Ik zou niet zeggen dat ik 100 procent ben. Maar ik ben wel goed genoeg om hier te doen wat ik wil doen, en dat is goed schaatsen.’ Desmet kan gezien zijn recente gezondheidsproblemen moeilijk inschatten wat hij kan verrichten op de 1 000 meter. ‘Ik hoop ver te geraken. Maar het zal spannend zijn vanaf de eerste ronde. Alles is mogelijk. Ik mag gewoon geen fouten maken. Op de 1 000 meter wil iedereen graag vooraan zitten. Maar het moet ook mogelijk zijn.  Als dat niet lukt, moet ik gewoon kalm blijven en het verschil maken in de laatste ronden. Mijn topsnelheid ligt redelijk hoog, en die kan ik soms gebruiken voor moeilijke inhaalbewegingen. In de juiste omstandigheden kan ik zo wedstrijden naar mijn hand zetten.’ Ook de 500 en de 1 500 meter staan nog op het programma van Stijn Desmet.

Shorttrackster Hanne Desmet is zaterdag aan zet in de reeksen van de 500 meter. ‘Op die afstand mag je niet veel van mij verwachten, ik beschouw de 500 meter meer als een opwarmrace. Zo kan ik al eens het ijs voelen’, stelde de vicewereldkampioene op de 1 000 meter. ‘Ik heb erg weinig ervaring op de 500 meter. De start moet gewoon goed gaan, en die mislukt heel vaak bij mij. Ik schuif mijn Nederlandse trainingspartner Suzanne Schulting naar voren s als topfavoriete op verschillende afstanden.

In oktober schaatsten Hanne en haar broer Stijn al in het Capital Indoor Stadium voor de wereldbeker. ‘Toen was het ijs echt geweldig. Dat is nu net iets minder, maar op de wedstrijddagen zal het wel weer top zijn.’

Desmet sukkelde lange tijd met een verstoord evenwichtsorgaan na een hersenschudding. ‘Ik ben zeker niet 100 procent fit. Ik moet nog altijd voorzichtig zijn wanneer het heel druk is. Ik heb ook last van mijn schenen. We weten niet vanwaar dat komt. We denken dat het vlies misschien te klein is voor de spieren. Maar ik ben wel goed aan het schaatsen. Zeker voor de lange afstanden zou dat geen probleem mogen zijn.’

Later op deze Spelen komt Desmet nog in actie op de 1 000 en 1 500 meter. (EM / Belga / Foto FB).

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten