• 15/07/2024

Voor Céline Ramaekers uit Edegem zijn Special Olympics een repetitie voor Wereldspelen

MECHELEN – De Special Olympics in Mechelen zijn vanochtend écht van start gegaan na de indrukwekkende openingsceremonie van gisteravond in het AFAS-stadion. Vandaag zijn de meer dan 3 600 atleten aan de slag op elf verschillende sites. De Nekker is daarbij het centrale punt maar ook op andere locaties wordt volop gesport. Zo ook in Gymnopolis, waar we Celine Ramaekers aantroffen. En haar niet alleen. Ook Koen Wauters was er.

Ramaekers: ‘Ik heb vandaag al de sprong en de brug met ongelijke leggers geturnd. Het is spannend en we zien wel wat ervan komt. Ik was in ieder geval tevreden over mijn prestatie. Ik vind het heel speciaal dat er uiteindelijk zoveel mensen zijn  komen kijken. Ik woon hier niet veraf, in Edegem. Familie en vrienden geraken hier dus al wat makkelijker dan anders. Ik ben 22. Ik ben ooit beginnen turnen als kleuter, vervolgens ben ik eventjes gestopt en op latere leeftijd terug gestart. Vervolgens heb ik de Special Olympics leren kennen en ben ik echt begonnen met wedstrijdturnen. Dit zijn mijn vierde Spelen. Ik heb een DCD, een stoornis in de ontwikkeling van coördinatie. Wanneer je mij op balk ziet turnen dan zie je dat soms wat gemakkelijker. Nu valt het goed mee. Door hard te trainen en door het vaak te doen wordt het eenvoudiger. In het begin kan een oefening supermoeilijk zijn maar na een tijdje verbetert dat.’

Céline mag mee naar de Wereldspelen in Berlijn, net als Sofie Bruyninckx uit Mortsel, maar daar hangt een kostenplaatje aan vast. 5 000 euro namelijk. Daarom werd vorig jaar, in het najaar, een padeltornooi, georganiseerd in de Meadow Club in Kontich, waarvan de opbrengst naar de trip van beide meisjes ging. ‘Voor de Wereldspelen kan je je kandidaat stellen en dan gaan een aantal mensen van Special Olympics Belgium kijken wie er in aanmerking komt. Zo heb ik vorig jaar het nieuws gekregen dat ik bij de selectie hoor van de nationale gymnasten.  We zitten nu in volle voorbereiding. Deze Spelen horen daarbij maar we hebben ook maandelijks een nationale training waarop wij geëvalueerd worden en waar men bekijkt hoe het gaat met onze vooruitgang.’

‘Ik zit mee in het programma ‘Alles voor de Spelen’ dat zondagavond van start  gaat op VTM. Eigenlijk volgt men Blanche (Decorte) maar uiteraard draait het ook rond ons. Ik had eerst de ambitie om naar de universiteit te gaan maar ik heb besloten om waarschijnlijk te starten aan de Hogeschool, wellicht iets in de richting communicatie/pr. Nu ben ik afgestudeerd in het middelbaar onderwijs. Ik heb mijn diploma behaald via het volwassenonderwijs. Gedurende zes maanden bereid ik me volop voor op de Wereldspelen. Volgend jaar start dan mijn avontuur.’

’Ik turn in Mortsel bij Movimento. Onze trainer, Tim Collignon,  heeft ooit topsport gegeven. Dat doe ik negen uur per week. Ik train ook in Mechelen, maar dat is niet mijn wedstrijdclub. Af en toe kan je me ook nog vinden in de turnzaal van Kontich. Met de nationale selectie trainen we meestal in de Topsportschool in Gent maar voor onze laatste training moeten we uitwijken naar Hoogstraten. Gent is wel cool want dan mogen we dezelfde toestellen als Nina Derwael gebruiken. Die toestellen zijn nieuwer. Nina maakt er elke dag gebruik van en je merkt dat dat het beste van het beste is. Er staan ook camera’s rond zodat wij onze bewegingen vertraagd kunnen herbekijken.’

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten