• 20/06/2024

Volgende maand starten de werken aan ‘de Groene Wij’ in Mol Gompel

MOL – Na een intensief participatietraject met de dorpsbewoners van Mol Gompel starten volgende maand de werken aan ‘de Groene Wij’ tussen de kerk en de basisschool in het gehucht. In het kader van ‘Veerkrachtige Dorpen’ verfijnden de schoolkinderen, Chiro, het dorpsteam, de parochie en de buurtbewoners onder begeleiding van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete het ontwerp voor een metamorfose van het park. Dankzij middelen van Europa, Vlaanderen en de Provincie Antwerpen in het kader Leader en het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling worden de werken nu aangevat. Op 5 februari organiseert het dorpsteam een publieke plantdag. Alle helpende handen van buurtbewoners zijn die dag welkom. De schoolkinderen gaan een dagje eerder aan de slag.

‘De Groene Wij’ is de naam die het dorpsteam bedacht voor de ruimte tussen de parochiezaal, kerk en de basisschool. Anderhalf jaar lang werden ze betrokken bij een ontwerpproces en begeleid door de Provincie Antwerpen, Rurant en het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete. Lieve Heurckmans (CD&V), schepen voor dorpsontwikkeling : ‘Het ontwerp is breed gedragen dankzij de inbreng van tientallen mensen uit Gompel. Met het Leaderproject ‘Groene ontmoetingsruimten in Mol’ werken we een model uit om in het kader van Veerkrachtige Dorpen op andere plaatsen in onze gemeente groene ruimtes te creëren.’ Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor plattelandsbeleid: ‘In het kader van ‘Veerkrachtige Dorpen’ realiseren we een voorbeeld dat we ook elders in de provincie willen uitrollen. Dit is een voorbeeld van een participatief traject waarbij inwoners en stakeholders samen komen tot realisaties voor een veerkrachtiger dorp en meer sociale cohesie. Als we dit kunnen doen door aan klimaat en biodiversiteit te werken, slaan we veel vliegen in één klap.’

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 februari gaan respectievelijk de schoolkinderen en buurtbewoners aan de slag voor de heraanplanting. Op 5 februari gaan de buurtbewoners ook oude omheiningen verwijderen en mee bouwen aan de buitenklas en het platform voor optredens. In de daaropvolgende weken zal de aannemer het overige plantgoed en de bomen zetten. Nadien worden de paden aangelegd en de toestellen en zitbanken geplaatst.

Frederik Loy (CD&V), schepen voor groen: ‘Eerst sneuvelen achttien bomen. Hierdoor lijkt het dat we het omgekeerde doen. Het goede nieuws is dat we met 1 760 nieuwe bomen en struiken bijna het 100-voud terug planten. De bomen die sneuvelen zijn zieke, onveilige of uitheemse bomen die plaats ruimen voor klimaatrobuuste inheemse alternatieven.’

Hans De Groof (N-VA), schepen voor jeugd: ‘Als ‘de Groene Wij’ in mei helemaal is heringericht, betekent dit een grote meerwaarde voor de Chiro, de basisschool Alles Kids, de buitenschoolse kinderopvang en uiteraard alle kinderen en jongeren van het gehucht. Ook aan de senioren is gedacht met de inrichting van een rustige parkzone langs de Onze-Lieve-Vrouwstraat.’ Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde Milieu en Natuur en voorzitter van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete: ‘Het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete heeft hier een sterk en evenwichtig ontwerp opgemaakt met aandacht voor alle burgers, biodiversiteit en klimaat. Het toont hoe sociale en ecologische meerwaarde hand in hand kunnen gaan. Onderzoek toont aan dat kinderen op een groene speelplaats beter fysiek, mentaal en sociaal ontwikkelen. Daarom ondersteunen we ook de basisschool Alles Kids bij de kindvriendelijke groene inrichting van ‘de Groene Wij’.’ (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten