• 02/12/2024

Voedingstips van onder meer Dirk Van Tichelt en sportdiëtiste Inge De Ridder

MORTSEL – De krasse 100-jarigen in de ‘blue zone’ Okinawa in Japan lijken op het eerste zicht weinig gemeen te hebben met onze Belgische atleten op de Olympische Spelen in Tokio. En toch zijn er opvallende gelijkenissen qua levensstijl. Yakult sprak met atleten én experts en deelt nu een aantal van hun tips op vlak van voeding en beweging.

Yakult is onmiskenbaar verbonden met Japan. Het is ruim 85 jaar geleden dat de Japanse wetenschapper dr. Minoru Shirota het eerste flesje gefermenteerde zuiveldrank met de naam Yakult op de markt bracht. Vijf jaar eerder slaagt hij erin een melkzuurbacterie te selecteren en te cultiveren die de darmen levend bereikt. Deze bacterie werd naar hem vernoemd: L. casei Shirota (LcS) en lag aan de basis van Yakult.

Historisch gezien is Yakult ook verbonden met de Olympische Spelen. Tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 1964, maakten mensen uit andere landen voor het eerst kennis met Yakult. Door de aanwezige topsporters werden toen maar liefst één miljoen flesjes Yakult gedronken. In datzelfde jaar zette Yakult zijn eerste stappen buiten Japan. In België duurde het nog tot 1995 vooraleer het drankje zijn intrede deed. Vandaag de dag is Yakult wereldwijd gekend en worden er dagelijks meer dan 40 miljoen flesjes Yakult gedronken.

Lees hier de geschiedenis van Yakult: https://nl.yakult.be/yakult-voert-je-terug-in-de-tijd/

In aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio ging Yakult na hoe atleten van Team Belgium zich voorbereiden. Wat brengt zo’n olymische voorbereiding allemaal met zich mee?

Dirk Van Tichelt, de beer van Brecht, ex-olymische medaillewinnaar (brons op de Spelen van 2016 in Rio De Janeiro) en huidige coach van de judoka junioren, gaf een inkijk in een olympische voorbereiding. Als coach deelt hij graag zijn kennis en ervaring op vlak van voeding met de jonge judoka’s. ‘Ik pleit vooral voor een gevarieerd voedingspatroon. Alleen dan hou je het vol.’

Sportdiëtiste Inge De Ridder uit Deurne beaamt dit. Met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching weet zij dat een gezond voedingspatroon best gevarieerd is. Door haar jarenlange samenwerking met topatleten van onder meer  het Belgische zwemteam en het Belgische bobsleeteam weet ze niet alleen perfect wat atleten best eten op de wedstrijddag, maar ook ervoor en erna. Want dat is minstens even belangrijk.

Yakult sprak ook met de Belgische Professor Michel Poulain. Hij is één van de drie  ontdekkers van de ‘Blue Zones areas’, waaronder Okinawa in Japan. Hij legde uit waarom mensen in bepaalde gebieden zoals  het Japanse Okinawa beduidend langer leven. Inwoners van Okinawa halen makkelijk 100 jaar en meer. Professor Poulain stelde vast dat ze allemaal matig en gevarieerd aten, met een focus op lokale producten. Bovendien is bewegen – bijvoorbeeld wandelen – een vast onderdeel van hun dagelijkse routine. Net zoals topsporters ‘trainen’ ze eigenlijk elke dag, maar dan minder intensief. Waarom spreken we eigenlijk van ‘blue’ zones? Waarom eten sommige topsporters zeven keer per dag? En hoe kan je je goede sportvoornemens wél volhouden? Ontdek het via https://www.youtube.com/watch?v=fIMxUMZ5xGY&feature=youtu.be. (EM / Foto Yakult)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten