• 24/02/2024

Vlonderpad van meer dan 100 meter verbindt oevers in Vrijbroekpark

MECHELEN – Provincie Antwerpen liet het afgelopen jaar de twee hectare grote parkvijver van het Vrijbroekpark in Mechelen renoveren. Die renovatie was hard nodig en werd gekoppeld aan een verregaande ecologische opwaardering. Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor groendomeinen: ‘Het paradepaardje is de inrichting van een vlonderpad van 110 meter dat de bezoekers meeneemt over het water en de verschillende oevers van de vijver verbindt.’ Vanochtend werden de ambitieuze ingrepen van de vijver officieel voorgesteld. Vanaf nu is ook het grote publiek opnieuw welkom in het ruime gebied rond de vijver.

De renovatiewerken van de vijver, één van de publiekstrekkers in het Vrijbroekpark, startten in augustus 2022, en zijn nu afgerond. Na 30 jaar was de vijver toe aan een grootschalige slibruiming. Op sommige plaatsen waren de sliblagen tot 50 centimeter dik. Daarnaast was ook de waterkwaliteit ondermaats. Daarom krijgen ook de fauna en flora meer kansen in en rondom de gezonde vijver.

Omdat ecologie en recreatie hand in hand gaan in het Vrijbroekpark werd ook geïnvesteerd in de bezoekersbeleving met als blikvanger een vlonderpad dwars over de vijver. Colson: ‘De provincie Antwerpen investeerde 735 500 euro in de parkvijver en ontving daarvoor van het Agentschap voor Natuur en Bos een projectsubsidie van 235 560 euro binnen de projectoproep Projectsubsidies Natuur 2020.’ Het project werd in samenwerking met PIDPA gerealiseerd. Studiebureau Antea uit Berchem maakte het ontwerp voor de herinrichting van de parkvijver. Aannemer Cocquyt BVBA uit Lochristi stond in voor de uitvoering van het renovatieproject van de parkvijver.

De parkbezoekers zullen nog meer genieten van de vijverzone vanop steigertjes waarop ze kunnen zonnen of vissen. Bij vriesweer kunnen ze schaatsen op een grote ondiepe plas in ‘de Wilgernis’, het moeraslandschap naast de vijver. Het slib uit de vijver werd met het oog op duurzaamheid niet afgevoerd maar mocht eerst indikken in een tijdelijk bassin. Daarna werd het in de toekomstige plantenfilterzones aangebracht. Nieuwe dammen met kleirijke grond houden het slib vast, samen met inheemse planten in de filterzones.

Die plantenfilters zijn niet de enige ecologische ingrepen die het herstel van de vijver moeten inzetten en vasthouden. Maarten Vanwesemael, verantwoordelijke van het team parkbeheer in het Vrijbroekpark: ‘De noordelijke oevers van de voor- en achtervaart worden omgevormd naar flauwe oevers met meer inheemse oeverkruiden en gunstigere omstandigheden voor alles wat leeft in en rondom de vijver. In de ‘Wilgernis’ creëerden we een moeraslandschap met tien nieuwe amfibieënpoelen en een ijsvogelwand langs de gracht.’

Directeur Lieve Stoops:  ‘Daarnaast hebben we geïnvesteerd in het bufferen van water. We bouwden regelbare stuwen zodat we in de natte voorjaarsmaanden maximaal water kunnen bufferen in de vijverzone en in het aangrenzende gebied, de ‘Wilgernis’. Ook het regenwater van felle zomerbuien proberen we zo goed als mogelijk op te houden in het Vrijbroekpark. “Zo maken we het Vrijbroekpark klimaatbestendig en wapenen we ons tegen lange droogteperiodes. Het brengt ons een stap dichter bij de oorspronkelijke functie van het Vrijbroek als valleigebied van de Zenne.’ Het visbestand heeft men aangepast aan het type vijver. Het zal voornamelijk bestaan uit voorn, baars en snoek omdat dit aansluit bij het natuurlijk streefbeeld voor ondiepe stilstaande wateren in de streek. Recreatief vissen is opnieuw mogelijk in het voorjaar van 2024. Zo geeft men intussen de kans aan de oeverplanten om te groeien. (EM / Foto Provincie Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten