• 23/04/2024

Vlinderspoorbos ter nagedachtenis van Christoph Wauters ingehuldigd in Emblem

EMBLEM – Het Vlinderspoorbos ligt naast het SAFI-pad in Emblem, tussen de Nierlenderstraat en de Heidestraat. Dit herdenkingsbos van 6 700 vierkante meter werd aangelegd in samenspraak met de familie, vrienden en kennissen van Christoph Wauters.

Deze 36-jarige ICT-coördinator zette zich tijdens zijn leven in voor sociaal zwakkeren, de natuur en het klimaat. Na zijn overlijden konden vrienden en kennissen in plaats van snijbloemen te geven een bedrag storten om een boom te planten. De gemeente Ranst ontving  7 000 euro van de familie van Christoph voor een bebossingsproject

Luc Redig (Groen), schepen voor klimaat: ‘Vlaanderen heeft nood aan meer bos en Ranst werkt mee aan die inhaalbeweging. We willen elk jaar één hectare bos aanplanten. Met dit derde bebossingsproject zijn we goed op weg om die doelstelling te halen. Naast meer groen zorgen bossen ook voor ontspanning, verkoeling en versterking van de biodiversiteit. Ze zuiveren bovendien de lucht en nemen CO2 op.’

Op initiatief van de gemeente Ranst en bosgroepen Antwerpse Gordel plantten medewerkers van de dienst Milieu en Natuur van de provincie Antwerpen op 2 december 2022 het Vlinderspoorbos aan.

Redig: ‘De bosgroepen maakten het plantplan op en hebben ons deskundig geholpen met de keuze van de planten. Door het bos kronkelt een wandelpad met haltes bij een bijenhotel, een wilgentunnel en een ronde open rustplek met een bank.’

In dit bos kregen meer dan 900 bomen hun plaats afhankelijk van de bodem, waaronder boswilg, zomereik, grauwe wilg, zomerlinde, zwarte els en grauwe abeel. Ook een wilgentunnel werd onder deskundige leiding aangebracht.

De naam ‘Vlinderspoorbos’ is enerzijds gebaseerd op de origine van het SAFI-pad waaraan het gelegen is en die de toegangspoort van het bos is: de oude spoorverbinding tussen Lier en Oelegem.

De figuurlijke betekenis van ‘spoor’ zit er ook in vervat. Met bosuitbreiding zitten we immers op het juiste spoor naar een beter milieu en klimaat.

Verder is er in ‘spoor’ een link met fauna: de sporen van dieren. De toekomstige struikengordels aan de rand van het bos zullen bijen en vlinders bekoren, en het bos zal kleine zoogdieren, reptielen, vogels,… huisvesten.

Klein en groot, vliegend of kruipend, allemaal laten ze hun eigen kleine spoor achter. Bovendien laat iemand die overlijdt ook sporen na, en wordt dit bos een mooie afdruk van de sporen die Christoph naliet.

Dit brengt ons bij het tweede woord in de naam: ‘vlinder’. De vlinder is een symbool voor wedergeboorte, onsterfelijkheid en transformatie. Dit kan verwijzen naar de waarden van Christoph die verder worden uitgedragen in dit bos, en ook naar de transformatie naar een beter klimaat en milieu waar bosuitbreiding aan bijdraagt.

‘Vlinder’ doet verder ook denken aan het butterfly-effect, wat eveneens naar het milieu kan vertaald worden. Kortom: een symbolische naam.

Redig: ‘Toen de familie Wauters ons vroeg om het bos te realiseren, twijfelden we geen moment. We zijn als bestuur vereerd om meegewerkt te mogen hebben aan dit mooie project, een blijvende en duurzame herinnering aan Christoph en zijn levensvisie.’ Vanavond werd het Vlinderspoorbos officieel ingehuldigd. (EM / Foto Een boom voor Christoph)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten