Vlinders uit Berchemse scholen slaan hun vleugels uit …

 Vlinders uit Berchemse scholen slaan hun vleugels uit …

BERCHEM – Vandaag werden in basisschool ‘Het Hinkelpad’ de eerste vlinders losgelaten van een educatief vlinderproject in Berchem.

District Berchem zette zich de voorbije jaren in op vergroening. Voor de vlinders werden een aantal bloemensoorten aangeplant. Maar geen vlinders zonder rupsen en die moeten ook eten. En zoals de naam van het ‘koolwitje’ zegt, hebben die rupsen nood aan voedsel, vooral koolplanten … witte kolen, koolzaad enz.

De vrijheid wenkt … (Titelbeeld: samengesteld twee lagen – © Ovidko)

In de plantenwereld doen waardplanten een beetje hetzelfde als de “waard” van de herberg: zij zorgen voor het nodige voedsel voor bijen, vlinders, insecten en allerlei andere organismen via bloemen en blad.

Districtsschepen voor dierenwelzijn Kris Gysels vertelt: ‘Wij lanceerden dit educatief project via de kinder-districtsraad, waarin leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar zetelen. Vele scholen waren enthousiast en zegden hun medewerking toe. Ook de leraren waren enthousiast en zo werd besloten een aantal projectboxen bij de Vlinderstichting uit Nederland aan te kopen. Zes verschillende Berchemse scholen werden geïnspireerd om hun klaslokalen om te toveren tot een levende leeromgeving.’

Rechtstaand links: Veronica Vervloet – midden: districtsschepen Kris Gysels

‘De kweekomgeving vraagt wel enige verzorging’ vervolledigt juf Veronica Vervloet ‘De rupsen eten wel degelijk heel veel. Eens uit het eitje groeien ze snel van enkele millimeter tot enkele centimeters. Zij eten dag en nacht. Uiteraard maken ze ook veel stoelgang. Eens die stoelgang rood kleurt, weet je dat de rups gaat veranderen in een pop … In de klas hebben wij een klamboe (fijnmazig muggen- of muskieten bednet) opgehangen waaronder de rupsen, poppen en vlinders hun eigen leefruimte hadden. De vlinders drinken suikerwater en de nodige bloemen werden in hun biotoop aangebracht. De juiste voeding is noodzakelijk opdat de vlinders eitjes zouden leggen. Na vier dagen komen de rupsjes uit … Intussen zijn wij aan de tweede vlindercyclus bezig.’

Sommige vlinders kozen direct voor de vrijheid, anderen toonden enige twijfel

Sommige vlinders kozen direct voor de vrijheid, anderen toonden enige twijfelDie vlindercyclus duurt ongeveer vijf weken. Een vlinderleven duurt slechts twee weken.

Levenscyclus van het koolwitje

Leerlingen hebben de kans gekregen om de metamorfose van vlinders van dichtbij te observeren: van het kwetsbare begin als eitje tot de uiteindelijke ontpopping als een prachtige vlinder.

Vandaag werden die vlinders vrijgelaten in de natuur waar zij uiteindelijk thuishoren. Momenteel loopt de vlindercyclus gewoon verder in de binnen-biotoop: er zijn nog steeds eitjes, rupsen en cocons aanwezig.

Ivo van de Korput

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK