• 17/06/2024

Vliegerplezier op Linkeroever, reizende expo nazivervolging in Lier en Mechelen

ANTWERPEN – Op zondag 29 mei vindt de Vliegerhappening plaats in park Middenvijver (aan de Blancefloerlaan ter hoogte van halte Sporthal) op Linkeroever. De Vliegerhappening, dat is kinderanimatie, workshops, hapjes en drankjes, een gezellige groene omgeving… en vooral heel veel vliegerplezier.

Tijdens de Vliegerhappening is er doorlopend animatie. Bezoekers kunnen zelf een vlieger maken, reuzenbellen blazen of boetseren. Echte durvers kunnen initiaties slackline en zelfs trapeze volgen. Kinderen ontdekken de springkastelen en het DeVanHut speelfort en genieten van kinderanimatie met FroeFroe’s Pretpakket.

De trampoline-acrobaten van Flying Acrobats, de circustoeren van Villa Verdraaid en de trapezedemonstratie van Ell Circo Dell Fuego zorgen voor adembenemende momenten. Femke Meeusen (Groen), districtsschepen voor cultuur: ‘De Vliegerhappening is een unieke belevenis. Iedereen is welkom op Linkeroever voor een namiddag vliegeren en genieten van prachtige, traditionele vliegers van de lokale Afghaanse gemeenschap. Ondertussen is er heel wat animatie en een breed aanbod van verenigingen uit de wijk.’

Tijdens de Vliegerhappening – die duurt van 13 tot 18 uur – geven de plaatselijke verenigingen de bezoekers graag informatie over hun activiteiten tijdens de verenigingenmarkt. Zij bieden ook een hapje en een drankje aan terwijl de vliegeraars voor spektakel zorgen. De Vliegerhappening is mogelijk dankzij de medewerking van Bert Maetens en de kite-gemeenschap, de verenigingen en organisaties van Linkeroever, Elsschot en de Afghaanse gemeenschap.

Nog tot maandag 31 mei vind je op de Grote Markt in Lier een omgebouwde zeecontainer met daarin de reizende tentoonstelling #StolenMemory. Deze tentoonstelling vestigt de aandacht op nazivervolging aan de hand van persoonlijke voorwerpen en verhalen.

Arolsen Archives, het grootste archief voor slachtoffers en overlevenden van de Tweede Wereldoorlog, trekt met deze tentoonstelling door Europa om persoonlijke bezittingen van voormalige gevangenen van concentratiekampen terug te bezorgen aan hun familieleden.

In de concentratiekampen namen de nationaalsocialisten de persoonlijke bezittingen van de gevangenen af: polshorloges en trouwringen, brieven en familiefoto‘s. In de Arolsen Archives bevinden zich nog ongeveer 2 500 enveloppen met persoonlijke voorwerpen van voormalige concentratiekampgevangenen. Deze behoren toe aan de slachtoffers van het naziregime uit meer dan 30 landen, vooral uit Polen, Duitsland en de voormalige Sovjet-Unie.

#StolenMemory zal op meerdere plaatsen in België te zien zijn, met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Verder is er ook een begeleidende website, www.stolenmemory.org/nl/, met korte animatiefilmpjes, waarop ook pedagogisch materiaal voor scholen gedownload kan worden. De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van Visit Lier (https://www.visitlier.be/nl/visit-lier). Daarna reist de tentoonstelling door naar Kazerne Dossin in Mechelen (van donderdag 2 tot en met donderdag 16 juni.(EM / Foto Arolsen Archives)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten