• 21/06/2024

Vlekkeloze test in Park Spoor Oost, stad steunt medewerkers kinderopvang

BORGERHOUT – Het vaccinatiedorp aan Spoor Oost is klaar om de bewoners van Antwerpen, Schoten, Stabroek, Wommelgem en Borsbeek te vaccineren. Deze voormiddag vond in VacCovid een generale repetitie met 250 figuranten plaats. Met deze dry run keken de stad en Ziekenhuis Netwerk Antwerpen na of alles in de praktijk vlot verloopt. Prof. dr. Dirk Ramaekers, hoofd nationale vaccinatietaskforce, volgde samen met zijn team de dry run.

Een van de drie voorziene uren volstond om de verschillende stappen van het vaccinatiedorp grondig te testen: de controle van de e-tickets, het aanschuiven in de rij, de vaccinaties, de scanning van het toegediende vaccin en het wachten na de vaccinatie. De inentingen werden gesimuleerd met placebospuiten. Alleen enkele kleine aanpassingen zijn nodig. Zodra de vaccins er zijn, start het vaccinatiedorp met de inenting van zorgverleners. Als alles vlot verloopt, krijgen per uur 750 mensen hun vaccin aan Spoor Oost.

Fons Duchateau (N-VA), voorzitter ZNA en schepen van Gezondheidszorg:  ‘Dit was een geslaagde repetitie van het grootste vaccinatiedorp van het land. Onze ervaring met het testdorp naast de deur is een grote troef. Het team kreeg verdiende complimenten van de aanwezige experten. Nu kunnen we met vol vertrouwen beginnen aan de vaccinaties. ‘ De vrijwilligers werden getrakteerd op 30 liter verse tomatensoep, 450 appels en 450 peren van de fruitveiling in Borgloon, vijftien thermossen koffie en 350 suikerwafels.

Met het project ‘Kansen voor Talent in de Kinderopvang’ biedt stad Antwerpen werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt voortaan individuele opleidingstrajecten aan. Zo wil ze werkgevers in Antwerpen helpen gekwalificeerde medewerkers voor de kinderopvang te vinden. Een recente bevraging van de stad bij alle organisatoren kinderopvang in Antwerpen leert dat 36 procent van de ondervraagden minstens één openstaande vacature heeft.

Nabila Ait Daoud, schepen voor kinderopvang: ‘In Antwerpen is er een groot potentieel aan mensen met talent en een hart voor kinderen die in de kinderopvang zouden willen werken, maar die omwille van een waaier aan redenen daar de kans niet toe krijgen. Met het project ‘Kansen voor Talent in de Kinderopvang’, ondersteund met Vlaamse en Europese middelen, biedt de  stad mogelijkheden aan werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt en niet-beroepsactieven die interesse hebben om in de kinderopvang te werken.’

In dit project worden er – in samenwerking met VDAB – minstens 30 individuele opleidingstrajecten georganiseerd. De stad werkt samen met twee centra voor volwassenenonderwijs: stedelijk CVO Encora en CVO LBC. Daarnaast worden de cursisten ondersteund door twee ervaren organisatoren kinderopvang, Felies vzw en Crèchendo vzw. Per acht cursisten voorzien zij een mentor die de cursist intensief opvolgt en ondersteunt. De Stedelijke kinderopvang staat garant voor de stageplaatsen van minstens tien cursisten en de begeleiding op de werkvloer. Atlas geeft ondersteuning op vlak van screenen van taal- en leervermogen, taal op de werkvloer en het wegwerken van drempels voor nieuwkomers. Het project is van start gegaan op 1 december 2020 en op 1 februari zijn de eerste zestien kandidaten met de volwassenenopleiding Kinderbegeleider Baby’s en Peuters gestart. In september start een tweede groep. Het project loopt nog tot eind 2022. (EM / Foto ZNA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten