• 19/05/2024

Vlaanderen geeft ruime steun voor duurzaam ziekenhuis in het groen in Turnhout

TURNHOUT – Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van welzijn, volksgezondheid en gezin,  kent een investeringssteun toe voor de bouw en de verbouwing van het ziekenhuis AZ Turnhout. Het gaat om een jaarlijks strategisch forfait van 10,9 miljoen euro over een lange termijn. In Turnhout smelten de twee campussen van AZ Turnhout samen om te komen tot een nieuw eengemaakt ziekenhuis op de site van campus Sint Jozef.

 Stad Turnhout is verheugd met de beslissing van de Vlaamse Regering over de toezegging. Burgemeester Paul Van Miert (N-VA): ‘Dit bepaalt in sterke mate de toekomst van dit belangrijke hefboomproject dat onze centrumrol in de regio verder bestendigt.’ Crevits: ‘In Turnhout liggen de plannen klaar voor de bouw van een nieuw ziekenhuis waar alle activiteiten op één campus komen. Een belangrijke realisatie in de Kempen. De bestaande diensten, die nu nog op verschillende locaties liggen, zullen daar worden samen gebracht. Dat zal zowel de zorg voor de patiënten als de werkomstandigheden van het personeel ten goede komen. Het jaarlijks forfait van 10,9 miljoen euro is een bedrag als tegemoetkoming van de kosten die gepaard gaan met de investeringen.’ Luc Op de Beeck (CD&V), schepen voor zorg: ‘Het zorgcomplex op de Sint-Jozefsite wordt een toonbeeld van toekomstgerichte zorg, dat tal van aanvullende arbeidsplaatsen creëert in Turnhout. De Vlaamse investeringstoelage legt een duurzame basis onder deze plannen.’

Het eerste ontwerp en maquette voor het nieuwe ziekenhuis dateren van 2017. De concepten zijn in het nieuwe dossier ongewijzigd gebleven. Door de snelle evoluties in het zorglandschap zijn er wel heel wat aanpassingen aan de grondplannen gebeurd. Processen zijn uitgetekend om patiënt, bezoeker en medewerker de beste zorg- en werkomgeving te bieden. Het nieuwe ziekenhuisgebouw wordt een slanke hoogbouw van achttien verdiepingen. Het huidige inkomgebouw op campus Sint-Jozef wordt omgebouwd tot een administratief gebouw en de technische diensten, keuken, apotheek en logistiek worden ondergebracht in een apart logistiek gebouw dat via ondergrondse tunnels verbonden zal zijn met het hoofdgebouw.

De keuze voor de locatie op de Steenweg op Merksplas werd al in 2013 genomen na een grondige studie van alle alternatieven. Vooral de waardevolle groene omgeving, de flexibiliteit van de site en de mogelijkheid om de bestaande ziekenhuizen in gebruik te houden tijdens de bouwwerken hebben de doorslag gegeven. Het architectenbureau Osar uit Antwerpen tekende een concept uit waarin mensgerichte zorg in een groene omgeving centraal staat.

 Gedelegeerd bestuurder Jo Leysen: ‘We hebben twee jaar nodig voor verfijning van de plannen, vergunningsaanvragen en aanbestedingen. In 2026 starten de bouwwerken om hopelijk in 2031 het nieuwe ziekenhuis te openen.’ Griet Braekmans, facilitair directeur van AZ Turnhout: ‘Een hoogbouw betekent dat we zeer compact bouwen. Dus minder loopafstanden voor onze medewerkers, heldere processen, duidelijke scheiding tussen publieke zones en zones ‘achter de schermen’. Dit heeft een gunstige impact op ons energieverbruik.’

Na de realisatie van het nieuwe ziekenhuisgebouw zullen de meeste gebouwen op beide campussen verdwijnen. De gebouwen op campus Sint-Elisabeth zullen dan 70 jaar oud zijn, die op campus Sint-Jozef 50 jaar oud. De gronden van campus Sint-Elisabeth zijn eigendom van Zorggroep Orion en zij zullen dan ook toekomstgericht een masterplan uitwerken voor de site en de gebouwen. In afwachting blijft AZ Turnhout zowel op campus Sint-Jozef als op campus Sint-Elisabeth investeren en renoveren waar nodig, om kwaliteitsvolle zorg te blijven aanbieden en als centrumziekenhuis in de Kempen te blijven fungeren. De bouwkost zelf – dit wil zeggen het administratief gebouw, ziekenhuis, logistiek gebouw, parkeergebouw, inrichting site –  wordt geraamd op 420 miljoen, de totale projectkost op 551 miljoen euro. AZ Turnhout is met twee campussen en 647 bedden het grootste ziekenhuis in de regio. In het ziekenhuis werken ruim 2 200 medewerkers. (EM / Simulatie AZ Turnhout)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten