• 20/06/2024

Vlaamse subsidies voor aanleg Steenwegpark en voor fiets- en wandelroutes

MECHELEN – Elk jaar schrijft de Vlaamse regering een oproep uit voor stadsvernieuwingsprojecten rond één specifiek thema. Dit jaar draaide de oproep van bevoegd Vlaams minister Bart Somers (Open Vld) rond verbinden en ontmoeting. Mechelen is één van de vijf steden die op steun kan rekenen. Somers: ‘Met de Tangent stuurt Mechelen een heleboel verkeer ondergronds. Op de ruimte die daardoor vrijkomt, verschijnen drie groene parken en een speelbos. Eén voor één plaatsen waar de Mechelaars elkaar kunnen ontmoeten. Het Steenwegpark is er daar één van.’

‘De verbindende stad – het nieuwe ontmoeten’. Dat was de noemer voor de thematische stadsvernieuwingsprojecten van de Vlaamse regering dit jaar. Vijf projecten in evenveel steden werden uiteindelijk door een onafhankelijke jury geselecteerd en kunnen rekenen op Vlaamse middelen. Voor alle projecten samen gaat het om 1 425 000 euro. De stad Mechelen kan rekenen op 225 000 euro om werk te maken van de ontwikkeling van het Steenwegpark.

De aanleg van het park is mogelijk dankzij de komst van de Tangent. Die zorgt ervoor dat er elke dag 20 000 automobilisten ondergronds gaan. De ruimte die daardoor bovengronds vrijkomt, gaat de stad Mechelen gebruiken om er plaatsen van ontmoeting van te maken voor de Mechelaar. Er zullen met het Postzegelpark, het Colomapark en het Steenwegpark drie parken verschijnen. Daarbovenop komt er ook nog een speelbos.

Somers: ‘Het Steenwegpark wordt een echt buurtpark. 6 500 vierkante meter groen en rust waar Mechelaars kunnen samen komen. Samen met de twee andere parken en het speelbos komt er aan weerskanten van de sporen maar liefst vier hectare aan groen bij in Mechelen. Het belang daarvan mag echt niet onderschat worden.’

Mechelen neemt zes belangrijke punten op fiets- en wandelroutes van en naar scholen onder handen. De stad krijgt daarvoor de steun van de Vlaamse overheid. De werken starten nog volgend voorjaar.

Het gaat om een diverse reeks maatregelen aan de Tiendenschuurstraat, de Battelsesteenweg, de Muizenhoekstraat, de Watertorenstraat, en de kruispunten Battelse Bergen-Vijverstraat en Eikestraat-Liersesteenweg. De schoolroutes die een upgrade krijgen liggen verspreid over het hele Mechelse grondgebied, ook in de Mechelse dorpen zoals Leest-Dorp en Muizen. Daar wordt respectievelijk een weg onthard en een veilige fietsdoorsteek gemaakt richting de Sint-Niklaasschool (Leest)? De Spiegel (Leest) en De Bel in Muizen. De werken op de schoolroute van en naar Battel en richting Freinetschool het Zonnehuis (Mechelen) omvatten onder meer het toegankelijker en veiliger maken van kruispunten door bijvoorbeeld drempels te verlagen of een betere zichtbaarheid te creëren, het inkorten van oversteekbewegingen en herstellingen aan voetpaden richting De Ark (Battel) en De Spreeuwen(Mechelen). Zachte weggebruikers kunnen zich binnenkort op een veiligere manier richting de Sint-Lambertusschool (Muizen) begeven over een aangepaste Watertorenstraat en via een veiligere fietsverbinding via de Luysenberchstraat parallel met de Leuvensesteenweg. Vicky Vanmarcke (Open Vld), zie foto, schepen voor mobiliteit: ‘Met deze Vlaamse subsidie van 400 000 euro kunnen we de verkeersveiligheid op heel wat routes enorm verhogen.’ (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten