• 18/07/2024

Vlaamse steun voor recyclageprojecten in Antwerpen, Brecht en Mechelen

ANTWERPEN – De Vlaamse Regering heeft de financiële steun goedgekeurd voor een aantal ondernemingen die gaan investeren in innovatieve recyclagetechnieken om zo de materiaalkringloop te sluiten. Het doel van de steun is om Vlaanderen in een versneld tempo om te bouwen tot een toonaangevende recyclagehub.

Dit steunmechanisme wordt gefinancierd met middelen afkomstig uit de Faciliteit voor Herstel en Veerkracht (FHV) van de Europese Unie. Zuhal Demir (N-VA, zie foto), Vlaams minister van omgeving: ‘Vlaanderen moet op Europees en wereldniveau toonaangevend zijn als recyclagehub. In circulaire economie investeren is investeren in ons leefmilieu.’

In oktober vorig jaar lanceerde de OVAM een eerste call. Een jury beoordeelde alle steunvragen op basis van diverse criteria en legde een rangschikking voor aan de Vlaamse Regering. Die besliste dan definitief over de toekenning van de steun.

In totaal werden er achttien projecten ingediend. Uiteindelijk kwamen dertien projecten in aanmerking voor financiële steun, waarvan er zes werden geselecteerd voor een subsidie van in totaal vijftien miljoen euro.

De geselecteerde projecten tonen aan dat er in Vlaanderen diverse opportuniteiten zijn om in te zetten op recyclage. De helft van de projecten komt uit onze provincie:

*Laupat Pyrum Antwerp uit de August Michielsstraat in Antwerpen zal investeren in de eerste full scale gecombineerde versnipperaar en pyrolysereactor voor verwerking van versleten autobanden. Hiermee kunnen nieuwe grondstoffen geproduceerd worden voor de (petro)chemische industrie (pyrolyseolie), voor de automotive & inktindustrie (carbon black), en voor de staal- en textielindustrie.

*IGEAN wil op haar site in Brecht een doorgedreven nabehandeling van het digestaat door middel van een natte wassing installeren, zodat ze de verschillende recycleerbare fracties ((micro)plastics, steen, metaal) selectief van de organische stroom kunnen scheiden en zuiverder kunnen uitsorteren. De afnemers kunnen de afzonderlijke fracties vervolgens inzetten als grondstof.

*Indaver’s Plastics2Chemicals (P2C) uit Mechelen is een geavanceerde recyclagetechnologie gebaseerd op thermische depolymerisatie. Door verhitting wordt plastic afval omgezet tot een mengsel van chemische bouwstenen. Een doorgedreven distillatie laat toe om deze bouwstenen op te zuiveren tot pure kwaliteit.

De andere projecten zijn RetourMatras in Oudsbergen, Trinseo in Tessenderlo en Galloo in Menen.

In totaal komt er vanuit de relancemiddelen 30 miljoen euro ter beschikking voor de financiering. De vermelde zes projecten krijgen samen de helft. In mei/juni lanceert de OVAM een tweede call en dus een nieuwe kans om financiële steun aan te vragen voor een innovatief recyclageproject. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten