• 23/06/2024

Vlaamse primeur voor GZA ziekenhuizen: nieuwe techniek voor knieprothesen

WILRIJK – GZA Ziekenhuizen is gestart met een nieuwe techniek voor knieprothesen op maat, die rekening houdt met de specifieke anatomie van iedere patiënt. Zo wordt de prothese aangepast aan de knie in plaats van andersom, waardoor de prothese veel natuurlijker aanvoelt. GZA Ziekenhuizen is het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat met deze techniek werkt.

Wetenschappelijke publicaties tonen aan dat tot twintig procent van de patiënten die een totale knieprothese (TKP) krijgen niet tevreden zijn over het resultaat van hun operatie. Ondanks vooruitgang in technieken, materialen en inzichten blijft dat percentage onveranderd.

Een van de redenen is dat de specifieke anatomie van iedere individuele patiënt niet gerespecteerd wordt.

Bart Stuyts uit Schilde, orthopedisch kniechirurg bij GZA Ziekenhuis Sint-Augustinus in Wilrijk en ook bij AZ Voorkempen in Malle: ‘Bij de meest courante operatietechniek wordt het geopereerde been recht gezet. Daardoor verandert de oriëntatie van de gewrichtslijn en wordt er op een onnatuurlijke manier aan de ligamenten aan de binnen- en buitenzijde van de knie gewrongen. Dat geeft een onnatuurlijk gevoel aan de knie, waardoor we niet van een ‘nieuwe knie’ kunnen spreken, maar van een ‘kunstknie’.’

Verder heeft iedere patiënt een unieke knie, zowel qua vorm als qua assen. Bij een standaard TKP wordt een best passende prothese geïmplanteerd, maar geen unieke prothese voor de patiënt.

Dr. Stuyts schakelde daarom over op een innovatieve techniek waarbij wel rekening gehouden wordt met de specifieke afwijking en unieke anatomie van iedere patiënt.

Stuyts: ‘Bij deze procedure maken we na het stellen van de diagnose een aanvullende scan. We werken samen met een orthopedische firma in Zwitserland, waar we de beelden naartoe sturen voor een 3D-analyse. Aan de hand van die analyse stellen zij een 3D-plan op voor de ingreep, dat ze vervolgens terugsturen ter goedkeuring door de chirurg. Daarna worden de geïndividualiseerde prothese en instrumenten vervaardigd en verscheept naar het ziekenhuis voor de implantatie.’

Doordat er rekening gehouden wordt met de oorspronkelijke assen en vorm van de knie, voelt dit type prothese natuurlijker aan. De prothese wordt aangepast aan de knie en niet andersom, waardoor de kans op ‘vergeten knie’( zich niet meer bewust zijn van het implantaat) en verbeterde outcome na de operatie veel groter is. Dat ervaart ook patiënte

Monique Van Overloop, die iets meer dan een jaar geleden een knieprothese kreeg. ‘Ik heb niets dan lof over mijn nieuwe knie. Mijn revalidatie is erg vlot verlopen. Zelfs mijn kinesist was verbaasd over de grote vooruitgang die ik op korte tijd maakte. Mijn knie voelt ook heel natuurlijk aan, ik voel niet dat er iets zit. Ik kan met mijn nieuwe knie alles weer beter doen dan daarvoor, dus ik ben erg tevreden.’ (EM / Afbeelding GZA))

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten