• 27/05/2024

Vlaams Parlement schakelt Staatsveiligheid in in verband met klacht tegen Filip Dewinter

BRUSSEL – De Deontologische Commissie van het Vlaams Parlement heeft zich vanmiddag  gebogen over de klacht van Vlaams volksvertegenwoordiger Mieke Schauvliege (Groen) tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang) omwille van een mogelijke overtreding van de Deontologische Code.

Schauvliege verwijst naar krantenberichtgeving die melding maakt van een rapport van de Staatsveiligheid over een levering van mondmaskers aan Dewinter via Chinese tussenpersonen. Daardoor zouden mogelijk de artikelen 3 en 5 van de Deontologische Code zijn overtreden.

De Commissie heeft beslist om meer informatie over het bestaan van een dergelijk rapport in te winnen bij de Staatsveiligheid. In voorkomend geval wil de Commissie ook vernemen hoe zij van dat rapport kennis kan nemen. Tot zo lang wordt de beslissing over de ontvankelijkheid van de klacht uitgesteld.

Sinds 1 januari 1998 heeft het Vlaams Parlement een Deontologische Code inzake dienstverlening aan de bevolking. De code bepaalt welke vormen van dienstverlening aan de bevolking kunnen en welke niet. Indien iemand van oordeel is dat deze code overtreden wordt, kan deze persoon klacht indienen bij de Deontologische Commissie van het Vlaams Parlement, die de klacht behandelt.

Nu, zelfs indien er een onomstotelijk bewijs wordt geleverd dat Dewinter spioneerde voor China, dan riskeert hij hoogstens een publieke blaam. Meer macht heeft de Deontologische Commissie immers niet.

Jeroen Tiebout (N-VA): ‘Dit gebeurt echt niet vaak. In dat geval moet je je toch afvragen of je nog wel ‘de juiste man op de juiste plaats’ bent.  (EM / Foto Vlaams Parlement)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten