Vlaams Parlement eert Wijnegemnaar Paul Van Hoeydonck (96) met strip
BRUSSEL – Naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag geeft het Vlaams Parlement een nieuw stripalbum uit: ‘Het Vlaams Parlement in rep en roer’. Hoofdfiguur in deze strip is de Fallen Astronaut, het kunstwerk van Paul Van Hoeydonck – geboren in Antwerpen maar al 50 jaar inwoner van Wjnegem – dat ook in 1971 een plaatsje kreeg op de maan. Het was het eerste, en tot nu nog altijd enige, kunstobject op de maan. De strip werd vanmiddag in aanwezigheid van de kunstenaar voorgesteld in het Vlaams Parlement.
96 is Paul Van Hoeydonck ondertussen maar noch aan zijn uiterlijk, noch aan zijn uitspraken, zou je hem dit aangeven. Toen Liesbeth Homans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement, hem zei dat deze strip een ode was aan al het werk dat hij had afgeleverd, antwoordde hij laconiek: ‘En wat denk je dat ik gisteren en vanmorgen gedaan heb? Gewerkt hoor.’
De voorganger van het Vlaams Parlement, de Nederlandstalige Cultuurraad, werd opgericht in 1971. Naar aanleiding van de 50-jarige viering publiceert het Vlaams Parlement een nieuw stripalbum: ‘Het Vlaams Parlement in rep en roer.’ Ivan Adriaenssens zorgde voor het scenario: ‘Het was al twintig jaar geleden dat er nog een strip werd uitgebracht door het Vlaams Parlement. Het onderwerp heb ik zelf gekozen. Hoofdfiguur is de Fallen Astronaut. In het verhaal wordt het beeldje wakker op de maan. Hij vraagt ‘Het Eiland’ van Panamarenko om naar de maan te komen.’
In het verleden werkte Adriaenssens vaker samen met tekenaar Michael Vincent. Dat was ook nu het geval. Vincent: ‘Het onderwerp spreekt me bijzonder aan. Ik ben erg geboeid door het Apollo-programma.’ In 1971 legde Apollo 15-commandant David Scott het beeldje neer op de maan. En in 1996 schonk de kunstenaar bij de opening van het nieuwe parlementsgebouw een kopie aan het Vlaams Parlement waar het tentoongesteld staat.
Van Hoeydonck: ‘En dat is nog niet alles want er komt ook een exemplaar op ‘mensengrootte’ in een park in het centrum van Antwerpen. Ik ben blij dat het Vlaams Parlement me eert met deze strip en dat er twintig kinderen mogen bij zijn. Het beeldje – 8,5 centimeter hoog -, maakte ik met mijn toen vijftienjarige zoon, die ondertussen jammer genoeg al is overleden. Ik had indertijd nooit gedacht dat het beeldje op een andere planeet zou belanden. Astronaut David Scott heeft het los in zijn zak meegenomen. Aanvankelijk hadden we een plastiekverpakking voorzien maar dat kon uiteindelijk niet omdat het ding dan te zwaar zou worden. Bovendien moest het bestand zijn tegen de meest extreme temperatuurverschillen. Wat ik de kinderen hier allemaal wil meegeven is dat in het leven veel rond toeval draait. Ik heb heel wat jaren in de Verenigde Staten doorgebracht. Ik was op een bepaald moment in Chicago toen men men zei dat men een beeld van mij naar de maan wou brengen. Een week later stond ik bij de NASA op Cape Canaveral. Het beeld mocht geen vrouw of man zijn, niet blank of zwart.’ Van het beeld werden in het totaal 50 replica’s gemaakt.
Alle kinderen die het Vlaams Parlement bezoeken krijgen de strip mee naar huis. Ter voorbereiding van hun bezoek kunnen ze in de klas het animatiefilmpje ‘van idee tot decreet’ bekijken die de werking van het parlement uitlegt.
Edwin MARIËN