• 27/05/2024

Vlaams-Nederlands partnership voor kastelentoerisme

BERLAAR-Bij erfgoed toerisme zijn kastelen een belangrijk onderdeel van het erfgoed. Het heeft een invloed  op cultuur en naar uitbreiding op landbouw. Wie kastelentoerisme zegt, denkt bijna automatisch aan de Loirestreek in Frankrijk. Maar de historische regio Brabant heeft ook een groot aantal kastelen per vierkante meter. Die rijkdom is helaas nog te weinig gekend. Nu meer van die kasteeldomeinen en landgoederen in publieke handen komen, geven ze stilaan hun geheimen prijs. In de drukbevolkte provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Noord-Brabant leeft er een grote behoefte aan onthaasting. Op zoek naar verborgen parels, weg van de platgetreden paden.

De provincies Noord-Brabant, Antwerpen en Vlaams-Brabant delen een gemeenschappelijk verleden onder het hertogdom Brabant en omvatten een veelheid aan kasteeldomeinen. Deze kasteeldomeinen hebben een groot toeristisch  potentieel. Het zijn iconische plekken met een rijke geschiedenis en de vele verhalen van families, lokale gemeenschappen en de omgeving waarmee ze verbonden zijn, spreken tot de verbeelding. Door hun ligging in het groene buitengebied vormen kasteeldomeinen oases van rust en groen. Het zijn vrijplaatsen waar men al wandelend of fietsend kan ontsnappen aan de drukte van de stad en de dagelijkse hectiek.

Het grensoverschrijdend project ‘Brabantse Kastelen BTW XTRA’ heeft als doel het kastelentoerisme in de regio van het historische Brabant  duurzaam te versterken en op te waarderen.

Interreg Vlaanderen-Nederland heeft de subsidie goedgekeurd en zes partners gaan de handen in elkaar slaan.

Stichting Kempens Landschap heeft zelf vier sterke pijlers: natuur, landbouw, recreatie en cultuur. Verder is er de Nederlandse zusterorganisatie, Brabants Landschap en Erfgoedstichting Vlaams-Brabant. Deze drie organisaties krijgen versterking van Toerisme Vlaanderen, Stichting Vrienden van Brabantse Landgoederen en de Karel de Grote Hogeschool. Deze laatste is de wetenschappelijke onderzoekspartner.

Met deel één van het project wil men drie kasteelsites ontwikkelen en ontsluiten. Dit zijn kasteel Hof Ter Laken in Booischot waar een erfgoedlogies voor groepen wordt gerealiseerd, de kasteelsite Oud Herlaer in Sint-Michielsgestel met een uitbouw tot een multifunctioneel museum en het kasteeldomein in Huizingen  waar de historische rotstuin wordt opgewaardeerd.

Deel twee is de ambitie om het kastelennetwerk verder uit te bouwen in de ganse regio met minstens vijftien kastelen op drie jaar tijd.

De promotie zal aan het einde van de rit komen als alles in orde is.

Het officiële startschot werd vanochtend gegeven in het Hof Van Rameyen in Gestel –Berlaar, een prachtige waterburcht in okerachtige zandsteen met 72 hectare landschapspark. Het kasteel staat trouwens te koop maar op dit moment heeft noch Kempisch Landschap of Provincie Antwerpen een planning voor de koop. De invulling en financiering is nog niet ter sprake gekomen.

Gust CHARRIN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten