• 27/05/2024

Vlaams kampioenschap tegelwippen van start: Antwerpen lanceert gratis ophaalservice

ANTWERPEN – Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar gaat morgen voor de tweede keer het Vlaamse Kampioenschap Tegelwippen van start, een initiatief van het Departement Omgeving en de vzw Breekijzer.

Tot en met donderdag 31 oktober kan elke Antwerpenaar tegels verwijderen en ze vervangen door groen. Dit jaar lanceert stad Antwerpen bovendien een gratis ophaalservice voor de gewipte tegels.

Tijdens het kampioenschap nemen steden en gemeenten de drilboor tegen elkaar op in een ludieke onthardingswedstrijd, om de grootste TPI-score (gewipte Tegels Per Inwoner) van Vlaanderen te halen.

Stad Antwerpen doet opnieuw mee aan dit onthardingsinitiatief en roept haar bewoners, verenigingen en bedrijven op om op hun eigen terreinen plaats te maken voor groen en regenwater.

Zo hoopt de stad het resultaat van vorig jaar te verbeteren: in 2023 wipten de Antwerpenaren 109 017 tegels of bijna één hectare.

Tatjana Schleck (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘Door mee te doen aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen verhogen we op een ludieke en toegankelijke manier de aandacht voor ontharding.’

‘Iedereen kan tegels uitbreken in de tuin, voortuin, of in het voetpad tegen de gevel. We motiveren onze bewoners dit jaar extra door hun uitgebroken tegels gratis op te halen met onze tegelservice.’

Stad Antwerpen ondertekende eerder al het Lokaal Energie- en Klimaatpact en engageerde zich daarin om tegen 2030 bijkomend één vierkante meter per inwoner te ontharden.

Om die doelstelling te halen, neemt ze heel wat initiatieven: de aanleg van tuinstraten, de ontharding of vermeden verharding bij nieuwe projecten, de Klimaatpremie, en laagdrempelige acties zoals het aanleggen van geveltuinen of meedoen aan het VK Tegelwippen.

Nieuw dit jaar is de tegelservice. Iedereen (bewoners, bedrijven of anderen) die tegels uitbreekt op privaat domein kan puinzakken aanvragen die geleverd en nadien gratis voor hun deur opgehaald worden.

Ze krijgen er een bij het uitbreken van twee tot vijf vierkante meter verharding, en twee bij vijf tot tien vierkante meter.

Voor verenigingen en scholen biedt de stad nog een extraatje aan: zij kunnen gratis een container bestellen voor projecten tussen tien en 40 vierkante meter.

Voor kleinere ingrepen is er de ‘Tegeltaxi’ van Commons Lab. Eén van de afspraken bij het aanleggen van een geveltuin, is dat de stoeptegels moeten bewaard worden.

Commons Lab lost dat op door ze op te halen met hun Tegeltaxi, en ze te stockeren in een heuse tegelbib.

Voor grotere projecten in de stad kan iedereen dan weer rekenen op de steun van de Antwerpse Klimaatpremie. Info hier en hier  ​ ​(EM / Foto’s Jonathan Ramael & Frederik Beyens & Stad Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten