• 18/07/2024

VITO Mol bouwt een nieuw vlaggenschip in het Vlaams innovatielanschap

MOL – VITO, de toonaangevende Vlaamse organisatie voor onderzoek en innovatieve oplossingen inzake duurzame ontwikkeling, legde vanochtend de eerste steen van een nieuw labogebouw, Earth genaamd. De state-of-the-art labo-infrastructuur is onderdeel van het grotere masterplan voor het VITO Sustainability Park in Mol. In het nieuwe gebouw komen talrijke flexibele labo’s en pilootinstallaties, die instaan voor de ontwikkeling van de volgende generatie duurzame technologieën voor binnen- en buitenlandse ‘factories of tomorrow’.

Met een team van om en nabij 1 200 medewerkers en een omzet van 237 miljoen euro in 2022, is VITO een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheidsonderzoek in Vlaanderen, Europa en ver daarbuiten. De nieuwe infrastructuur zal niet alleen een efficiëntere werkomgeving bieden. Het gebouw zelf zal tal van labo’s en demoruimtes huisvesten, waar grondstoftechnologieën van de toekomst worden ontwikkeld én worden opgeschaald tot marktrijpe innovaties. Twee al bestaande voorbeelden hiervan zijn de LignoValue Pilot (eerste en enige pilootlijn in Europa om bio-moleculen uit onder meer gras- en houtafval te halen in plaats van uit petroleum) en Characterise to Sort (inline karakterisering en waardebepaling van afval met hulp van AI).Het Earth gebouw is een volgende stap, na de Balmatt-centrale en een eerste demohal voor circulair materialenonderzoek, om de infrastructuur van VITO geleidelijk aan te groeperen in het VITO Sustainability Park.

Jo Brouns (CD&V), Vlaams minister van economie, innovatie, werk, sociale economie en landbouw kon niet deelnemen aan het event, maar wenste zijn vertrouwen in het project te benadrukken. ‘We worden geconfronteerd met heel wat maatschappelijke uitdagingen, zo zal onder meer de klimaatproblematiek inspanningen van ons vergen. Het is dan ook noodzakelijk om oplossingen te ontwikkelen door in te zetten op innovatie. Dit doen we in Vlaanderen al fantastisch goed, we staan aan de top wat betreft onderzoek en innovatie in Europa. VITO is hierin een belangrijke speler die door de bouw van het nieuwe gebouw ‘Earth’ deze rol nog meer invullen kan geven. De nieuwe infrastructuur geeft ruimte om verschillende onderzoeks­projecten te clusteren om zo de mogelijkheden tot innovatie te vergroten. VITO zal met deze nieuwe infrastructuur de kans krijgen om hun expertise op vlak van klimaatoplossingen nog te vergroten.’ Wim Caeyers (CD&V), burgemeester van Mol: ‘Ik ben zeer verheugd in de grote investering door VITO en de Vlaamse overheid in de site in Mol. Vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek blijft zo – meer dan ooit – verbonden met onze gemeente.’

Het gebouw zal dienen als een duurzaamheidsuitstalraam, waarbij innovatieve materialen en energie-efficiëntieprincipes worden toegepast, en zal medio 2025 in gebruik worden genomen. Het zal niet alleen de onderzoekscapaciteit verbeteren, maar ook een belangrijke volgende stap zal zijn in het saneren en transformeren van een voormalig vervuild terrein tot een duurzame bedrijfslocatie.

Rob Jansens, algemeen directeur vanhout.pro en spreker in naam van de tijdelijke maatschap Van Roey – vanhout.pro: ‘Bouwen in bouwteam overstijgt gelukkig het klassieke hokjesdenken van vroeger. Als tijdelijke maatschap Van Roey – vanhout.pro verkiezen we deze manier van samenwerken omdat we zo onze marktkennis kunnen delen én het proces optimaal kunnen begeleiden.’ Inge Neven, CEO van VITO: ‘Ik ben ontzettend trots om vandaag deze stap te kunnen zetten. De investering van 65 miljoen euro is essentieel om VITO in staat te stellen bij te dragen aan de versnelde transitie naar een duurzame toekomst, met oog voor de socio-economische realiteit, een van de grootste uitdagingen voor Vlaanderen en Europa in de komende jaren.’ (EM / Foto Black Squid)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten