• 23/06/2024

Vis wordt gered tijdens omvorming van Zwarte Neet in Retie

RETIE – Om kwetsbare vissoorten meer kansen te geven, vervangt de provincie Antwerpen een hoge visonvriendelijke stuw en richt het de Zwarte Neet in Retie in tot een meer natuurlijke waterloop. Zo kan de beek ook beter overweg met extreme weersomstandigheden. De werken nemen ongeveer twee maanden in beslag. In die periode zal er aan de wandelbrug in wijk Hodonk een omleiding zijn voor fietsers en wandelaars.

De Zwarte Neet is een belangrijke waterloop voor Europees beschermde vissen zoals rivierdonderpad, beekprik en kleine modderkruiper. Ter hoogte van Hodonk bevindt zich een stuw in de waterloop die het de vissen onmogelijk maakt opwaarts te zwemmen. Maar ook stroomopwaarts bevinden zich goede plekjes om te schuilen, te paaien en voedsel te vinden.

Een bijkomend probleem is dat de Zwarte Neet daar veel te breed is. Daardoor daalt het waterpeil teveel in de zomer en valt de stroming grotendeels weg. Het gebrek aan water en zuurstof in de waterloop is nefast voor vissen.

Aannemer van Raak startte gisteren met het verwijderen van de stuw. Het hoogteverschil wordt geleidelijk afgebouwd dankzij een nieuwe vispassage die loopt tot de monding van het Goorneetje en daar aansluit op de bestaande bodem. Om meer variatie in het beekprofiel te krijgen, legt de provincie de helling aan als een smal zomerbed dat meandert binnen een breder winterbed. Meer afwisseling in diepte en stroomsnelheid bevordert de leefomgeving van de vissen.

Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor water: ‘Niet alleen vissen zullen gebaat zijn door onze ingrepen. We zorgen er ook voor dat we wateroverlast beperken. Op een hoger gelegen locatie aan de rivier komt er een kleine natuurlijke overloop naar het bos op linkeroever. Tijdens zware regenval dient dit bos met gracht als tijdelijke buffer. Een deel van het water infiltreert in de bodem, de rest loopt vertraagd terug naar de Zwarte Neet.’.

Ter hoogte van de parking aan Brand draait het werfverkeer even de baan op tot aan de toegang van de visvijver. De wandelaars en fietsers krijgen elk een omleidingsroute omdat het pad langs de Zwarte Neet niet toegankelijk is. Tijdens de werken in de directe omgeving van de wandelbrug over de Zwarte Neet is er een tijdelijke omleiding via de Leistraat en Hodonk.

De werken in de beek laten ook de vissen niet onberoerd. Deze week vangt de provincie daarom zoveel mogelijk vissen om ze verderop weer veilig uit te zetten. Dat gebeurde ook vanmorgen en wij gingen een kijkje nemen.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten