• 18/07/2024

Vikingdorp geopend op Linkeroever, dit weekend kunstroute in Merksem

ANTWERPEN – Aan de Thonetlaan en de Charles De Costerlaan kunnen kinderen zich uitleven in een heus Vikingdorp. Recent werden twee bestaande speeltuinen vervangen. De speeltuinen hebben elk hun eigen invulling en aangepaste speelplekken voor groot en klein.

Tom Van den Borne (Groen), districtsschepen voor jeugd: ‘In het speelweefselonderzoek Linkeroever werden deze locaties aangehaald als geschikt voor het inrichten van een speelterrein. De bestaande speelterreinen voldeden niet meer. Het is dan ook fijn dat de kinderen hier een vernieuwde, ruime en gevarieerde buitenspeelplek kregen. Niet alleen met speeltuigen, maar ook met natuurlijke spelaanleidingen.’

De zuidelijke zone van de speeltuin is een meer actieve zone. Daar staat een Vikingboot en een Vikingdorp langs een centrale steiger. De centrale vlonder is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en buggy’s.

In de noordelijke zone staat een reuzegrote toren met glijbaan in Vikingthema. Er zijn ook kruip-, klim- en klautermogelijkheden. De twee zones zijn verbonden met een pad met spelprikkels. De hele speeltuin kreeg glooiende heuvels en vormgevend struikgewas.

Op zaterdag 17 en zondag 18 september, telkens van 10 tot 18 uur, vindt de tweejaarlijkse kunstroute De Rode Draad plaats.

Die leidt deelnemers langs een 25-tal locaties in Merksem waar ze de werken van meer dan 100 Merksemse (amateur)kunstenaars kunnen ontdekken. De deelnemende kunstenaars beoefenen een verscheidenheid aan kunstdisciplines en stellen hun creaties tentoon in hun eigen woning, atelier, tuin,…

De Rode Draad is dit jaar aan zijn tiende editie toe. Het kunstproject startte in 2002 vanuit de vaststelling dat heel wat Merksemse kunstenaars niet wisten hoe ze met hun werken naar buiten konden komen. Anderzijds bleken er heel wat Merksemnaren nieuwsgierig naar het creatief talent in eigen district.

Met De Rode Draad, een concept geïnspireerd op Chambre d’Amis (Gent, 1986, Jan Hoet/SMAK), bracht initiatiefneemster en kunstenares Sera Janssens lokale kunstenaars en kunstliefhebbers voor het eerst met elkaar in contact. Ook voor deze tiende editie is Sera Janssens, die in 2015 de Merksemse Cultuurprijs en in 2018 nog de Merksemse ereprijs Grote Stroboer ontving, weer de drijvende organisatorische kracht. Het project wordt ondersteund door district Merksem en Schouwburg Noord.

Dominique Kums (Vooruit), districtsschepen voor cultuur: ‘Merksemse kunstenaars openen hun huis voor bezoekers, bekende en onbekende gezichten. Fier en opgewonden tonen ze hun creaties en gaan ze met hun gasten in dialoog. De Rode Draad verbindt mensen.’

Je kan de route downloaden via https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-merksem-1/nieuws/volg-de-rode-draad-en-ontdek-kunst-van-eigen-bodem. Je kan ook een routeplan ophalen bij Sera Janssens (Elf Novemberstraat 20 Merksem, 03 646 01 38) of in Schouwburg Noord (Nieuwdreef 135). (EM / Foto District Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten