• 23/06/2024

Vijf nieuwe schoolstraten in Antwerpen, oproep van stadsdichter Seckou

ANTWERPEN – Sinds vorig jaar zijn de Demerstraat, Duinstraat, Korte Scholierstraat, Louiza-Marialei en Louis Straussstraat in het district Antwerpen tijdelijke schoolstraten. De vijf proefprojecten zijn door de stad in samenspraak met district Antwerpen en de scholen positief geëvalueerd. Daarom worden deze schoolstraten nu permanent ingevoerd. Het doel is om de verkeersveiligheid aan de school te verhogen.

Koen Kennis (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘Bij een schoolstraat sluit een gemachtigd opzichter of vrijwilliger bij het begin en einde van de schooldag een (deel van de) straat een tijdlang af. Voetgangers, steppers, fietsers en speed pedelecs kunnen dat gedeelte nog wel in, maar gemotoriseerd verkeer wordt geweerd. Stad Antwerpen telt ondertussen al 40 schoolstraten, waarvan er met deze vijf erbij al veertien permanent zijn ingevoerd. De overige schoolstraten worden nog verder geëvalueerd.’  De Demerstraat (vrije basisschool ’t Spoor) wordt afgesloten ter hoogte van de Lange Lobroekstraat op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.05 uur tot 8.35 uur en van 15 uur tot 15.30 uur en op woensdag tussen 8.05 uur en 8.35 uur en tussen 11.55 uur en 12.25 uur. De Duinstraat (stedelijke basisschool Het Atelier) wordt afgesloten ter hoogte van de Diepestraat en Lange Zavelstraat op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 uur tot 8.45 uur en van 15.20 uur tot 15.35 uur en op woensdag tussen 8.30 uur en 8.45 uur en tussen 12.20 uur en 12.35 uur. De Korte Scholiersstraat (stedelijke kleuterschool De Musjes) wordt afgesloten ter hoogte van de Wilgenstraat en de Lange Scholiersstraat op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8 uur tot 9 uur en van 15 uur tot 16 uur en op woensdag tussen 8 uur en 9 uur en tussen 12 uur en 13 uur. De Louiza-Marialei (Onze-Lieve-Vrouwecollege) wordt afgesloten ter hoogte van de Rubenslei op  maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 uur tot 8.45 uur en van 15.10 uur tot 15.45 uur en op woensdag tussen 8.30 uur en 8.45 uur en tussen 12.05 uur en 12.35 uur. De Louis Straussstraat (basisschool De Tandem) wordt vanaf de kerk tot aan de Volhardingstraat afgesloten op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.15 uur tot 8.45 uur en van 15.15 uur tot 15.45 uur en op woensdag tussen 8.15 uur en 8.45 uur en tussen 12 uur en 12.30 uur. Met deze ingrepen willen stad Antwerpen, district Antwerpen en de vijf scholen de verkeersveiligheid aan de scholen en in de buurt verbeteren.

Seckou Ouologuem wil als stadsdichter zoveel mogelijk verhalen van de stad vertellen én delen. En liefst niet alleen, maar wel met alle Antwerpenaren. Met het stadsdichtersproject ‘Stadsgroen’ wil Seckou verhalen van stadsbewoners verzamelen over stukjes groen in de stad. Seckou: ‘Ik nodig alle Antwerpenaren uit om de groene plekken die hen rust en zuurstof geven te eren en te delen. Dat kan een mooie bloem zijn die plotseling uit je gevel schiet, of een groot bos waarin je kan verdwalen.’ Seckou zal stadsbewoners die hun favoriet stukje groen willen delen koppelen aan een klimaatdichter. Ze ontmoeten elkaar op de groene plek en keren geïnspireerd terug naar huis. Nadien schrijft de klimaatdichter er een uniek gedicht over. Het resultaat kan je binnenkort terugvinden op een digitale verhalenkaart van Antwerpen die einde januari wordt voorgesteld door Seckou.

Wil je zelf graag jouw favoriete plekje natuur doorgeven? Stuur jouw stukje ‘stadsgroen’ naar edereenstadsdichter@rataplanvzw.be en je wordt gecontacteerd. Voor de  eerste drie stukjes stadsgroen schreven klimaatdichters Astrid Haerens, Max Greyson en Maravilha Munto een gedicht. Meer info op  www.iedereenstadsdichter.be en https://www.klimaatdichters.org/. (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten