• 28/02/2024

Vijf kunstenaars brengen sport en cultuur samen in parcours op het Kiel

ANTWERPEN – Vijf getalenteerde kunstenaars laten zich inspireren door het eeuwfeest van de Antwerpse Olympiade. Ze maken van het Kiel hun speelterrein en nodigen iedereen uit om deel te nemen aan hun werk. Samen vormen hun creaties een Kunstenparcours door de wijk dat bestaat uit levensgrote portretten aan het Olympisch Stadion, groene landschapskunst, een originele straat-competitie, verbeelde sportvelden bij de huizencomplexen en een nieuwe postzegel om het eeuwfeest van de Olympiade te huldigen.

Districtsschepen voor sport Charlie Van Leuffel (N-VA, zie foto): ‘Tijdens de Olympische Spelen van 1920 werden niet alleen de winnaars van de sportcompetities gehuldigd. Er werden ook medailles uitgereikt voor kunst, muziek, schilderen, literatuur en beeldhouwkunst. Met de feestelijke herdenking van 100 jaar Olympische Spelen leek het ons gepast om deze mooie traditie nieuw leven in te blazen.’

Districtsschepen voor cultuur Femke Meeusen (Groen): ‘Dit najaar gaan vijf jonge kunstenaars aan de slag met het olympisch erfgoed en geven ze dit een hedendaagse interpretatie. De kunstenaars behelzen verschillende kunstdisciplines. Zowel fotografie, grafische vormgeving als landschapskunst komen aan bod. Ze hebben allemaal een andere achtergrond, expertise en invalshoek. Zo zorgen ze voor een rijke diversiteit aan nieuwe werken voor de buurt. De Kielenaren krijgen trouwens ook de kans om zelf een bijdrage te leveren aan sommige kunstprojecten en het Kunstenparcours zo mee vorm te geven.’

De kunstenaars tonen hun werk in opeenvolgende fases. Het olympisch Kunstenparcours loopt tot en met mei 2021. Iedereen kan tijdens deze periode de kunstwerken ontdekken. Op https://assets.antwerpen.be/srv/assets/api/download/53c9ef6c-d14a-49db-9f78-b7a71c8b1684/Kunstparcours%20Kiel%20plattegrond%20final.pdf staan de locaties van de kunstwerken die momenteel al te bezichtigen zijn. Ga je zelf op verkenning? Verplaats je dan met maximaal vier personen (kinderen tot twaalf jaar niet inbegrepen). Hou anderhalve meter afstand wanneer die personen niet tot je nauwe contacten behoren. Draag een mondmasker op drukke plaatsen.

De kunstenaars zullen regelmatig nieuwe projecten voorstellen. Wie op de hoogte wil blijven, kan zich inschrijven via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfA_UovomK11_Fr_UahobRhTNUWORsDrEJ1uDJLTaW9ffLxmQ/viewform.

Deelnemende kunstenaars en hun werk:

*Vincen Beeckman | Kiel United: deze fotograaf maakt portretten van sportende bewoners. De foto’s worden in groot formaat getoond op de buitenzijde van het Olympisch Stadion.

*Matthijs De Block | Between the lines: Matthijs werkt aan een herinterpretatie van de officiële lijnen van sportvelden met markeringen op de koeren van huizencomplexen.

*Josja de Vree | Het winnaar-tegel-project: Josja daagt de bewoners van sportstraten uit voor een sportcompetitie. De winnaars worden vereeuwigd met een artistieke stoeptegel.

*Sara Greet Gilis | Tribune Kielpark: de kunstenares bouwt met natuurlijke materialen een stijlvolle plek van samenkomst in een groene omgeving.

*An Onghena | A 2020 Olympic Post Stamp: de kunstenares ontwerpt een nieuwe postzegel voor de Olympiade. Bib Kielpark toont die op groot formaat. (EM / Foto N-VA district Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten