• 20/04/2024

Vierde leerjaar JF Willemsschool belt met Dieter Coppens, Kontich fietst

BOECHOUT – Het vierde leerjaar B van de Jan Frans Willemsschool in Boechout kreeg vanochtend bijzonder digitaal bezoek. Dieter Coppens, ambassadeur van de campagne #byebyegazon, kwam via een videocall langs in de klas.  

 Kris Swaegers (Groen), schepen voor milieu: ‘Zeventien klassen van de Jan Frans Willemsschool wilden graag meedoen met de campagne #byebyegazon. De klassen kozen voor de actie ‘Klein maar fijn’ en lieten elk op één vierkante meter het gras groeien.

 De bloeiende graslandplanten trekken meer insecten aan. Zo kunnen we onze kinderen aanleren dat we deze kleine diertjes hard nodig hebben voor de bestuiving van onze voedselplanten.’

 Juf Ann Grieten, leerkracht van 4B, heeft het project getrokken voor de school. Het is haar klas die vandaag mocht videobellen met Dieter Coppens.

 Ann:  ‘De kinderen zien in het echt wat het verschil is tussen een kaal, kort gemaaide, gazon, waar geen enkele bij of vlinder interesse voor toont, en een stukje gras dat bewust langer wordt gehouden en waar gras en bloemetjes kunnen groeien. Dat stukje gras wordt een nectarparadijs voor bijen, vlinders en andere insecten. De zeventien biotoopjes vormen samen een groen netwerk in de tuin van de school.’

 #byebyegazon is een campagne die iedereen vraagt om een deel van het gazon om te toveren tot een paradijs voor onze ogen en feestmaal voor de insecten. Iedereen kan meedoen door een deeltje gewoon te laten groeien, een bloemenweide in te zaaien, vaste planten te zetten of bessenstruiken te planten. De campagne spreekt niet alleen particulieren aan, maar ook scholen en overheden.

 Een familiale fietstocht is de ideale manier om de zomervakantie aan te vangen. Lokaal bestuur Kontich organiseert dit evenement om families en vrienden aan te zetten om samen te fietsen. Want samen sporten is niet alleen gezellig, het is ook nog eens gezond.

 Al wie mee wilt fietsen, mag zich aanstaande zondag om 13.30 uur melden op de parking van het Vrijetijdscentrum De Nachtegaal, Duffelsesteenweg 145. Inschrijven op voorhand is niet verplicht én de deelname is volledig gratis.

Vanaf De Nachtegaal wordt samen vertrokken. Na zo’n achttien  kilometer fietsen, houdt men halt bij de Veteranen van Waarloos. Dit is een ideaal eindpunt voor gezinnen met kinderen.

Voor de allerkleinsten is er ook een leuke fietsactiviteit op 2 juli. Kijk, ik fiets! is een project van Sportwerk Vlaanderen om jonge kinderen op drie uur tijd te leren fietsen op twee wielen. Elk kind brengt zijn eigen fiets zonder steunwielen én een volwassen begeleider mee (ouder, grootouder, … ).

Het lokaal bestuur zorgt voor een fietsleerkracht die alles in goede banen leidt en voor het nodige hulpmateriaal. Weg met de hulpwieltjes. Deze activiteit start om 13.45 uur aan De Nachtegaal en zal zo’n drie uur duren. Kijk, ik fiets! is voor kinderen vanaf 3,5 jaar oud. Je hoeft enkel je kind in te schrijven, als ouder mag je zo mee.

Oudere kinderen die nog niet kunnen fietsen zonder hulpwieltjes mogen zich zeker ook inschrijven. Prijs voor Kontichnaren is tien euro, voor niet-Kontichnaren vijftien euro. Inschrijven kan via www.uitinkontich.be. Iedereen is welkom op familiedag. (EM / Foto Gemeente Boechout).

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten